A munka és a magánélet egyensúlyának javítása érdekében a heti 52 órás munkaidőt 69 órára emelnék Dél-Koreában – erről a Daily Mail számolt be. Ezzel azt a 2018-as törvényt módosítanák, amely a heti munkaidőt 52 órában maximálja: 40 óra kötelező, legfeljebb 12 óra pedig engedélyezett túlórára.

Seoul,,South,Korea,-,November,7,,2017,:inside,View,Of Seoul, South Korea - November 7, 2017 :Inside view of Metropolitan Subway in Seoul, one of the most heavily used underground systems in the world at Seoul, South Korea.
Fotó: Shutterstock

Miközben tehát Európában egyre gyakrabban hallani a négynapos munkahét előnyeiről, 

a világ másik végén ezzel homlokegyenest szembemenő megoldások kerülnek az asztalra.

Igaz, Dél-Koreának erre nyomós oka van. A munkaügyi miniszter a javaslat benyújtásakor azt mondta, hogy azért van szükség a hosszabb munkahétre, mert ezzel szeretnék emelni a dél-koreai reprodukciós mutatót, amely kétségkívül elszomorító. A távol-keleti országban a legalacsonyabb a földön a termékenységi ráta: 2022-ben átlagosan 0,78 születés jutott egy nőre. A társadalom újratermelődését a fejlett országokban a 2,1-es termékenységi arányszám biztosítaná. A magyar adat valahol 1,6 körül alakul.

Első blikkre nem teljesen világos, hogyan segítheti a rekordhosszú, egyharmadával meghosszabbított munkahét a gyermekvállalást. Ezt a tárcavezető azzal oldotta fel, hogy a nők az extra túlmunka lehetővé tételével kvázi előre ledolgozhatnák azt az időszakot vagy legalábbis annak egy részét, amikor terhesek, vagy már a gyermeküket nevelik. Azzal, hogy túlórát lehet felhalmozni egy későbbi szabadságért cserében, szerinte a nők választási lehetőségeit szélesítenék, mivel jelenleg sokan kénytelenek választani a karrier és a gyermeknevelés között. Ugyanakkor azt elismerte, hogy a munkaügyi reformjavaslat merész intézkedés.

Ennek megfelelően pedig számos kritikusa akad. A dél-koreai női szövetség szerint a lépés egyenesen ártalmas a nőkre. „Míg a férfiak hosszú órákat fognak dolgozni, és mentesülnek a nevelés kötelezettsége alól, addig a nőkre a teljes feladat rászakad.” A legerősebb ellenzéki párt, a Demokrata Párt is azt jelezte, hogy nem támogatja a törvényjavaslatot. A szakszervezetek is élesen bírálták az elképzelést, mert szerintük teljesen figyelmen kívül hagyja a munkavállalók jogait. 

Legálissá teszi a reggel 9 órától éjfélig tartó munkavégzést öt egymást követő napon. Nincs tekintettel a munkavállalók egészségére és pihenésére

– áll a Koreai Szakszervezeti Szövetség közleményében. Ugyanakkor a vállalkozói oldal üdvözölte a dél-koreai kormány törekvését.