A német vasúttársaság (Deutsche Bahn – DB) tájékoztatása szerint Németországban március 27-én, hétfőn 24 órás munkabeszüntetésre kerül sor – hívta fel a figyelmet a MÁV. Hétfőn 0-tól 24 óráig a német vasúti hálózaton a távolsági és a regionális forgalomban jelentős fennakadásokra, hosszabb eljutási időkre lehet számítani. A munkabeszüntetés már érinti a vasárnap este Németország felé induló, valamint a kedd reggel Németország felől érkező nemzetközi vonatokat is. A német vasút azt javasolja az utasainak, hogy ha tehetik, halasszák el az utazásukat. 

Fotó: Fehér Gábor

A Németország felé utazóknak érdemes tájékozódniuk a DB és a MÁV tájékoztatási felületein, illetve ügyfélszolgálatainál.

Az alábbi változásokra kell számítani

Railjet Xpress vonatok: 27-én hétfőn a Németország felé, valamint felől közlekedő Railjet Xpress vonatok csak Salzburgig, illetve Salzburgtól közlekednek. A németországi szakaszon kimaradnak.

Hungária EuroCity vonatok: 27-én, hétfőn a Hungária EuroCity (EC 252) Budapesttől csak a cseh határállomásig, Decinig közlekedik. A vonat eredeti szerelvénye csak Prágáig közlekedik, onnan egy másik vonattal utazhatnak tovább Decinig. A vonat a németországi szakaszon kimarad. 27-én, hétfőn a Hamburgból Budapestre induló Hungária EuroCity (EC 253) a németországi szakaszán kimarad. A vonat csak a cseh határállomás, Decin és Budapest között közlekedik, azonban Prágában egy másik szerelvényre kell átszállni.

Metropol EuroNight vonatok: a Budapestről 26-án, vasárnap este Berlinbe induló Metropol EuroNight (EN 476) csak a lengyel határállomásig, Rzepinig közlekedik. A németországi szakaszon Rzepin és Berlin között pótlóbusszal utazhatnak az utasok. A Berlinből 26-án, vasárnap este Budapestre (EN 477), valamint a Budapestről 27-én, hétfő este Berlinbe (EN 476) induló Metropol EuroNight vonatok korlátozás nélkül közlekednek. A Berlinből 27-én, hétfő este Budapestre induló Metropol EuroNight (EN477) csak a lengyel határállomástól, Rzepintől közlekedik. A németországi szakaszon Berlin és Rzepin között pótlóbusszal utazhatnak.

Kálmán Imre EuroNight vonatok: a Budapestről 26-án és 27-én (vasárnap és hétfőn) induló Kálmán Imre EuroNight (EN 462) stuttgarti vonatrésze csak Salzburgig közlekedik. Salzburg és Stuttgart között a vonat elmarad. A 27-én és 28-án, hétfőn és kedden Stuttgartból Budapestre induló Kálmán Imre EuroNight (EN 463) csak Salzburgtól közlekedik. A vonat Stuttgart és Salzburg között elmarad.

Lemondás az utazásról

A már korábban, március 23-ig megváltott, március 27-re vagy 28-ra Németországba vagy a visszaútra szóló menetjegyek díjmentesen visszaválhatók vagy április 4-ig a jegyen feltüntetett viszonylatban felhasználhatók.

Új jegy vásárlása esetén a vasútvállalat csak a még elérhető ajánlatokat tudja biztosítani. Ha csak drágább jegy kiadása lehetséges az utas részére, akkor a két jegy ára közötti különbözetre méltányossági kérelmet nyújthat be az ügyfélszolgálathoz.

A menetjegy visszaváltását vagy más időpontra érvényesítését a nemzetközi jegypénztárakban, az elektronikusan vásárolt jegyek esetében az [email protected] címen intézhetik az utasok.