Több mint egy évvel az Ukrajnával szembeni orosz inváziót követően a francia italgyártó, a Pernod Ricard is távozik Oroszországból – jelentette be pénteken a vállalat. A lépésre azt követően kerül sor, hogy a múlt hónapban egy ír szenátor javasolta, hogy a céget tegyék szankciós listára. Garret Ahearnt az háborította föl, hogy a cég tulajdonában álló ír whiskey-t, a Jamesont továbbra is lehet kapni Oroszországban.

Fotó: AFP

A Pernod Ricard a múlt hónapban már megszüntette vodkamárkájának, a svédországi Absolutnak az oroszországi forgalmazását, miután több svéd és finn étterem is azzal fenyegetőzött, hogy a jövőben nem fog a cég termékeiből rendelni ellenkező esetben – írja a Financial Times.

Az eladások alapján a világ második számú italgyártójának a tulajdonában olyan márkák találhatók a fentebbiek mellett, mint a Beefeater gin, a Ballantines és a Chivas Regal whiskey, a Becherovka vagy épp a Malibu.

A vállalkozás tavaly márciusban egyszer már leállította az Oroszországba irányuló exportját, ám a helyi készletek kifogyását követően újraindította azt, mondván, nem szeretné, ha a szürkeexport erősödne az országban. Azonban úgy tűnik, a fogyasztói nyomás végül ismét a kivonulás felé terelte az italgyártót. A cég pénteki közlése szerint az exportot április végén állította le Oroszország felé.

Mindez arra is rávilágít, hogy az oroszországi működés fenntartása olyan cégek számára sem egyszerű, amelyek termékei nem szerepelnek a szankciós listán.