„Azt már most megerősíthetem, hogy a Szlovák Nemzeti Bank alelnöke, Ódor Lajos lesz a miniszterelnök” – mondta Caputová, miután találkozott Boris Kollár házelnökkel és Eduard Heger leköszönő miniszterelnökkel. A szakértő kormány minisztereit még nem jelentették be.

Zuzana Caputová, Szlovákia elnöke.
Fotó: AFP

Az elnök arról is beszélt, hogy a hivatalnokkormány tagjait már kiválasztották. A tárcák élére csakis olyan szakemberek kerülnek, akik nem indulnak a szeptemberre kiírt előrehozott választásokon. Ezzel egyetlen párt sem kovácsolhat politikai előnyt a jelenlegi helyzetből – írta meg az Újszó.com.

Olyan személyek veszik át ideiglenesen a kormányt, akik nem akarnak ebből választási kampányt csinálni

– mondta Caputová. Hozzátette, hogy az új kormányt a május 15-ével kezdődő héten nevezi ki, hogy a tagoknak addig legyen idejük lezárni a feladataikat a jelenlegi munkahelyükön. A szakértői kormány munkája várhatólag fél évre szól. Ennek oka, hogy a szeptemberi választások után időre lesz szükség ahhoz, hogy az új kabinet felállhasson.

A szlovákok megsemmisítik az egészségre káros 1500 tonna ukrán gabonát

Egy harmadik, dániai vizsgálat is megerősítette, hogy az egészségre káros növényvédő szerekkel kezelték azt az 1500 tonna gabonát, amelyet Szlovákia Ukrajnából importált. A szállítmány miatt Pozsony kitiltott több ukrán mezőgazdasági terméket is, és elrendelték a kérdéses búzatömeg megsemmisítését.

Az államfő elárulta, hogy a hivatalnokkormány kinevezését akkor döntötte el, amikor a mezőgazdasági, valamint a külügyminiszter is lemondott.

Mi az a hivatalnokkormány?

A hivatalnokkormány vagy szakértői kormány lényege, hogy a minisztériumok élére nem a parlamenti pártok jelölik ki a minisztereket, hanem ezt a feladatot az államfő teszi meg. Az elnök a szaktárcák élére az adott területen jártas külső szakértőt vagy a minisztériumokban már munkát ellátó államtitkárokat nevez ki. Mivel a szakértői kormány a felhatalmazást nem a parlamenttől, hanem az államfőtől kapja, így gyakorlatilag a köztársasági elnöknek felel.