Thaiföldön egymillió kínai turista fordult meg idén január1. és május 18. között – számolt be egy kormánytisztviselő vasárnap, miután Kína a koronavírus-járvány miatti korlátozásokkal felhagyva újra megnyitotta határait.
 

QR beautiful to me
Fotó: Bangkok Post via AFP

A bangkoki kormány arra számít, hogy a kínai látogatók száma eléri az idei évre kitűzött 5 milliós célt, az általuk elköltött pénz pedig megközelíti a 450 milliárd bahtot (mintegy 4 498 milliárd forint) – mondta Anucsa Burapacsaiszri kormányszóvivő egy nyilatkozatban.
Tavaly mintegy 274 ezer kínai turista látogatott el a délkelet-ázsiai országba, szemben a 2019-es, a pandémiát megelőző 11 millióval, amely a korábbi összes turista mintegy 28 százaléka volt.
Összességében 9,47 millió külföldi turista érkezett a délkelet-ázsiai országba januártól május közepéig – közölte korábban a kormány –, szemben a 2022-es év egészét jellemző 11,15 millió látogatóval.
Délkelet-Ázsia második legnagyobb gazdasága a vártnál gyorsabban növekedett az első negyedévben, ami a Covid–19-járvány által megtizedelt, kulcsfontosságú munkahelyeket teremtő turisztikai ágazat folyamatos fellendülésének köszönhető.

Kezdenek visszatérni Magyarországra a kínai turisták

Az idén az első négy hónapban a külföldiek 4,6 millió vendégéjszakát töltöttek el Magyarországon.