Kész tényként közli a román Libertatea portál, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök másfél hónappal ezelőtt Bukarestben járt, és „titokban” tárgyalt Kelemen Hunorral a közelgő kormányfőcseréről – írja a Maszol (az eredeti román cikk itt olvasható.)

KELEMEN Hunor; ORBÁN Viktor
Budapest, 2022. november 18.A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (j) fogadja Kelemen Hunort a Karmelita kolostorban, ahol a miniszterelnök megbeszélést folytatott a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökével, Románia miniszterelnök-helyettesével 2022. november 18-án.MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Budapest, 2022. november 18.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (j) fogadja Kelemen Hunort a Karmelita kolostorban, ahol a miniszterelnök megbeszélést folytatott a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökével, Románia miniszterelnök-helyettesével 2022. november 18-án.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

A rövid beszámoló szerint a magyar kormányfő látogatásáról „senki nem tudott”. A portál egy fotóval igazolja a miniszterelnöki vizitet, amelyen Orbán Viktor és Kelemen Hunor a bukaresti Il Calcio vendéglőben látható.

Az RMDSZ elnöki hivatala a Maszol érdeklődésére szemenszedett hazugságnak nevezte a sajtóhírt. Ráadásul az „információ” alapjául szolgáló fotó tavaly decemberben készült.

Akkor valóban megfordult az említett vendéglőben a hivatalos bukaresti látogatáson tartózkodó Orbán Viktor. A magyar kormányfő tavaly december 17-én Bukarestben aláírta az azeri–grúz–román–magyar áramvezetékről szóló megállapodást. A találkozón Klaus Iohannis államfő mellett jelen volt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Irakli Garibashvili georgiai miniszterelnök és Ilham Alijev, Azerbajdzsán elnöke is.

Áll a bál Romániában: mennie kellene, mégis maradhat a kormányfő

Marcel Ciolacu szociáldemokrata pártelnök a kormányalakítási tárgyalások felfüggesztését szorgalmazza Romániában a társadalmi elégedetlenség miatt. Hétfőn országos sztrájk készül keleti szomszédunknál, emiatt a kormányátalakítás is elmaradhat.