Májusban 4543 lej, azaz 345 ezer forint volt a nettó átlagbér Romániában, írja a Maszol az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai alapján.

ROMANIA-POLITICS-GOVERNMENTDesignated Romanian Prime Minister Marcel Ciolacu attends a press conference at the Cotroceni palace, the Romanian presidency headquarters in Bucharest June 13, 2023. Romanian Prime Minister Nicolae Ciuca resigned on June 12, 2023 to pass the premiership to Marcel Ciolacu from his coalition partner from the Social Democrats (PSD). (Photo by Daniel MIHAILESCU / AFP)
Fotó: Shutterstock

Ez 21 lejjel, 0,5 százalékkal marad el az egy hónappal korábbi értéktől, viszont 2022 májusához viszonyítva 15,7 százalékkal nőtt az átlagkereset. 

Magyarországon a legfrissebb adatok áprilisból vannak, akkor 391 ezer forintos a nettó átlagbért mért a KSH, tehát minden híresztelés ellenére a hazai bérek továbbra is magasabbak, 45 ezer forinttal, mint a román fizetések.

A Maszol azt is írja, hogy legjobban az informatikai ágazatban dolgozók kerestek, átlagban 10 478 lejt, míg a „legnyomorúságosabb béreket” a vendéglátó- és szállodaiparban fizették, 2449 lejt. A lap ugyanakkor megjegyi, hogy a valóságban a romániai munkavállalók lényegesen rosszabbul keresnek annál, amit a hivatalos statisztikai adatok mutatnak. Az Országos Nyugdíjpénztár még nem tette közzé a bérekre vonatkozó májusi adatokat, azonban az egy hónappal korábbiak nyilvánosak. Áprilisban 5828 lej volt a valós bruttó átlagkereset az országban, miközben az INS 7311 lejt mért.