Az elemzői várakozásoknál jóval nagyobb mértékben bővült az Egyesült Államokban a foglalkoztatottak száma júliusban. A humánerőforrás-gazdálkodási, bérgazdálkodási és adózási szolgáltatásokat nyújtó intézet (Automatic Data Processing/ADP Research Institute) szerdán nyilvánosságra hozott adatai szerint 324 ezerrel emelkedett a magánszektor nem mezőgazdasági ágazataiban foglalkoztatottak száma; a Dow Jones szakértői 175 ezres növekedést prognosztizáltak a júniusi 455 ezer után.

Fotó: Shutterstock

Az amerikai gazdaság a vártnál jobban teljesít, és az egészséges továbbra is támogatja a magánfogyasztást. Még mindig lassul a fizetések növekedése anélkül, hogy széles körű állásvesztést okozna

– hangsúlyozta a CNBC tudósítása szerint Nela Richardson, az ADP vezető közgazdásza. Az ADP jelentése szerint a munkabérek éves szinten 6,2 százalékkal emelkedtek a júniusi 6,2 százalék után, ami ugyan meghaladja a sokéves átlagot, de a legalacsonyabb 2021 novembere óta.

Különösen jól teljesített a szolgáltatási szektor, ahonnan majdnem a teljes, 303 ezres növekedést jelentették. A legfeljebb 49 alkalmazottat foglalkoztató kisvállalatoknál 237 ezerrel, a középvállalatoknál pedig 138 ezerrel nőtt, míg a nagyvállalatoknál 67 ezerrel csökkent a munkahelyek száma.

A mezőgazdaság kivételével a gazdaság egészére vonatkozó júliusi amerikai foglalkoztatási adatot pénteken hozzák nyilvánosságra. A szakértők 200 ezres növekedést várnak a júniusi 209 ezres emelkedés után. A munkanélküliségi ráta a szakértők szerint a júniusban mért 3,6 százalék marad júliusban is.