Az Egyesült Államokban az elemzői várakozásoknál jóval nagyobb mértékben bővült a foglalkoztatottak száma júniusban – derült ki az ADP munkaügyi adatfeldolgozó intézet csütörtökön közzétett adataiból.

Clarksville,,Tennessee,,Usa,-,May,29,,2019:,Employees,Put,The
Fotó: Shutterstock

Mintegy 497 ezerrel emelkedett a magánszektor nem mezőgazdasági ágazataiban foglalkoztatottak száma a múlt hónapban 

– derül ki a humánerőforrás-gazdálkodási, bérgazdálkodási és adózási szolgáltatásokat nyújtó intézet (Automatic Data Processing/ADP Research Institute) honlapján szereplő kimutatás adataiból. 

Piaci elemzők jóval kisebb, 228 ezres növekedést vártak júniusra a májusi 278 ezer után. A júniusi adat 2022 februárja óta a legmagasabb.

A fogyasztói szolgáltatásokat nyújtó ágazatokban erős volt a júniusi hónap, ami a vártnál intenzívebb munkahelyteremtést eredményezett. 

Azonban a bérnövekedés továbbra is lassul ezekben az iparágakban, a munkaerő-felvétel a megugrás után valószínűleg csökken – vélekedett Nela Richardson, az ADP vezető közgazdásza.

Júniusban a legfeljebb 49 alkalmazottat foglalkoztató kisvállalatoknál 299 ezerrel nőtt, az 50–499 fős középvállalatoknál 183 ezerrel bővült, az 500 alkalmazottnál többet foglalkoztató nagyvállalatoknál pedig 8 ezerrel csökkent a munkahelyek száma. 

Az állásukban maradók éves fizetésének növekedése az előző havi 6,5 százalékról 6,4 százalékra lassult júniusban. A mezőgazdaság kivételével a gazdaság egészére vonatkozó júniusi amerikai foglalkoztatási adatot pénteken hozzák nyilvánosságra. A szakértők 225 ezres növekedést várnak a májusi 339 ezres emelkedés után. A munkanélküliségi ráta a szakértők szerint a májusban mért 3,7 százalék után 3,6 százalék lesz júniusban.

Yellen szerint a gazdaság lassulása ellenére erős az amerikai munkaerőpiac

A pénzügyminiszter Joe Biden mellett kampányol a gazdasággal.

 

Borítókép forrása: Shutterstock