Az Európai Központi Banknak (EKB) kellően szigorú szinteken kell tartania a kamatokat egészen addig, amíg ez szükséges ahhoz, hogy az belátható időn belül visszatérjen a két százalékos középtávú célszinthez – jelentette ki a Jackson Hole-i szimpóziumon Chrisitine Lagarde EKB-elnök pénteken.

President of the European Central Bank (ECB) Christine Lagarde arrives to address a press conference following the meeting of the governing council of the ECB in Frankfurt am Main, western Germany, on July 27, 2023. The economic outlook in the eurozone has "deteriorated" Lagarde warned on July 27 after the institution implemented a fresh interest rate hike to tame inflation. (Photo by Daniel ROLAND / AFP)
Fotó: Daniel Roland / AFP

Az jegybankjának élén álló Lagarde szerint a világgazdaság működésében bekövetkező változások – a munkaerőpiacoktól az energetikai átmenetig – az infláció kilengésének kockázatát hordozzák, ami tartósabb árnyomáshoz vezethet.

Egyelőre nem világos hogy ezek a különböző változások tartósnak bizonyulnak-e

 – mondta Lagarde, hozzátéve, hogy az viszont már most is nyilvánvaló, hogy hatásaik sok esetben tartósabbak, mint amire kezdetben számítottak.

A gazdasági protekcionizmust is magában foglaló változások azzal a kockázattal járnak, hogy nagyobb volatilitást idéznek elő az árképzésben, ami aztán "beszivároghat" a középtávú inflációba azáltal, hogy a bérek ismételten üldözik az árakat – érvelt Lagarde.

Az amerikai jegybank elnöke, Jerome Powell is az áremelkedés letörésének fontosságát hangsúlyozta pénteki beszédében, ennek érdekében pedig további kamatemelések lehetőségét sem vetette el.