Az amerikai jegybanknak további kamatemelésre lehet szüksége az visszafogása érdekében – mondta a Jackson Hole-i szimpóziumon elhangzott pénteki beszédében Jerome Powell Fed-elnök.

Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell speaks during a news conference following a Federal Open Market Committee meeting, at the Federal Reserve in Washington, DC, on July 26, 2023. The US Federal Reserve raised its benchmark lending rate on July 26, 2023, to its highest level since 2001 to tackle above-target inflation, and signaled the possibility of further increases ahead. The quarter percentage-point rise lifts the Fed's key lending rate to a range between 5.25 percent and 5.5 percent, the US central bank said in a statement, adding that it will "continue to assess additional information and its implications for monetary policy." (Photo by SAUL LOEB / AFP)
Fotó:  Saul Loeb / AFP


A monetáris politika irányítóinak a Wyoming államban található síparadicsomban megrendezett, háromnapos konferenciáján az amerikai jegybank elnöke megerősítette, hogy a testület elkötelezett az infláció két százalékra mérséklésében.

A Fed feladata, hogy az inflációt a két százalékos célhoz közelítse, és ezt meg is fogjuk tenni

–  hangsúlyozta Powell.

„Az elmúlt évben jelentősen szigorítottunk a politikánkon. Bár az infláció csökkent a csúcspontjáról  – ami örvendetes fejlemény –, továbbra is túl magas. Készen állunk arra, hogy szükség esetén tovább emeljük a kamatlábakat, és mindaddig korlátozó szinten kívánjuk tartani a politikát, amíg meg nem győződünk arról, hogy az infláció tartósan lefelé halad a célunk felé” – tette hozzá.

A jegybankelnök szerint a friss amerikai gazdasági adatok ebből a szempontból új aggodalmakra adnak okot.

„Figyelemmel kísérjük azokat a jeleket, amelyek arra utalnak, hogy a gazdaság talán nem hűl le a várt mértékben”, a fogyasztói kiadások „különösen erősek”, és az ingatlanszektor esetleg fellendül –  mondta Powell.

Az Egyesült Államok gazdasága szerinte továbbra is a trend felett növekszik, amelynek folytatódása veszélyeztetheti az infláció alakulásának irányát, és így a monetáris politika további szigorítását indokolhatja.

A befektetők által is kiemelten várt beszéd kezdetét követően az amerikai részvényindexek lefelé vettek az irányt, jelentősen visszaadva a nap eleji erősödésből.

Az elemzők előzetesen arra számítottak, hogy Powell szigorú hangnemet üt majd meg, további kamatemeléseket és tartósan magas kamatkörnyezet előrevetítve.

A Fed múlt hónapban újabb 25 bázispontos kamatemelést hajtott végre, amivel 2001 óta a legmagasabb szintre, az 5,25–5,5 százalékos sávba húzta fel az irányadó kamatot. Az amerikai jegybank legközelebb szeptemberben tart kamatdöntő ülést.

Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke magyar idő szerint este kilenckor ugyancsak beszédet mond Jackson Hole-ban.