Három orosz üzletember lélegezhet fel, ugyanis névtelenségüket kérő diplomáciai források szerint az nem hosszabbítja meg az ellenük hozott szankciókat, amelyek a héten járnak le. Ezt azzal magyarázzák, hogy esetükben jogilag gyengének tartják az indoklást. Emiatt az EU attól tart, hogy a bíróságon nem tudják megvédeni a büntetőintézkedéseket, ha az érintettek jogi úton támadnák meg azokat.

This picture taken on October 10, 2019 shows Alexander Shulgin, Chief Executive Officer at Russia's online retailer Ozon, speaking during an interview with AFP in Moscow. (Photo by Dimitar DILKOFF / AFP)
Alekszandr Sulgin, az orosz Amazon alapítója is lekerülhet a szankciós listáról.
Fotó: AFP

A hivatalos uniós szankciós listáról így lekerülhet az olaj- és gázszektorban tevékenykedő Farkhad Akmedov, valamint a Vlagyimir Putyin elnökhöz közel álló, a médiában, az infrastruktúrában és az energetikában érdekelt Grigorij Berezkin is. Alekszandr Sulgin, az orosz Amazonnak is hívott online kiskereskedelmi platfrom, az Ozon korábbi vezetője ellen sem hosszabbítják meg az intézkedést – írja a Reuters.

Tőlük függetlenül törlik a listáról a tavaly elhunyt orosz katonai vezetőt, Georgij Szuvajevet is. Az EU a Krím félsziget Oroszországhoz való csatolása után hozott szankciókat orosz állampolgárok és szervezetek ellen, számuk az orosz–ukrán háború kirobbanása után nőtt meg jelentősen. A listán közel 1600 magánszemély és több mint 200 szervezet szerepel. A büntetőintézkedések között szerepel az utazási tilalom és a vagyonbefagyasztás.

Sőt, újabban már az oroszok magánautóit is lefoglalják. Az uniónak félévente kell ezeket a szankciókat megújítani, amihez a blokk mind a 27 tagállamának egyhangú támogatására van szükség. A következő hosszabbításról szeptember 15-én döntenek a tagállamok.

Lefoglalt orosz vagyonból támogatja Ukrajnát Amerika

Az amerikai igazságügyi miniszter első alkalommal adott engedélyt arra szerdán, hogy az Egyesült Államokban elkobzott orosz pénzügyi eszközök egy részét Ukrajna támogatására használják fel. Merrick Garland közleményéből annyi derül ki, hogy a felhatalmazás Konsztantyin Malofejev orosz üzletember Egyesült Államokban elkobzott vagyonára vonatkozik.