Egyeztetést kezdeményez Varga Mihály a globális minimumadóról szóló uniós irányelv hazai átültetéséről magyarországi nagyvállalatok vezetőivel. A kormány célja, hogy a magyar adórendszer versenyképességét a globális ellenére is megőrizze, és a magyar cégek továbbra is Európa egyik legalacsonyabb közterhét fizessék – olvasható a pénzügyminisztérium közleményélben .

20230921 Eger

Közgazdász vándorgyűlés a Hotel Eger & Park-ban.

Fotó: Huszár Márk HM 
Heves Megyei Hírlap

Képen: Varga Mihály, pénzügyminiszter20230921 EgerKözgazdász vándorgyűlés a Hotel Eger & Park-ban.Fotó: Huszár Márk HM Heves Megyei HírlapKépen: Varga Mihály, pénzügyminiszter
Fotó: Huszár Márk

Az irányelvként fogadta el az OECD által kidolgozott globális minimumadó szabályozást, amelyet Magyarországnak is át kell ültetnie jogrendjébe 2024. január 1-ig. 

A kormány célja, hogy a magyar gazdaságot visszaállítsa a növekedési pályára és növelje Magyarország versenyképességét. Ezért a kormány a globális minimumadó szabályozását is úgy alakítja ki, hogy hazánk továbbra is vonzó adókörnyezetet biztosítson a vállalkozások számára – írja  a pénzügyminisztérium. A minisztérium a globális minimumadóról szóló uniós irányelv átültetésének részletszabályait a vállalati javaslatok figyelembevételével az őszi adótörvények benyújtásakor nyújtja be az Országgyűlésnek. 

Kiderült, milyen hatással lehet a globális minimumadó bevezetése a magyar vállalatokra

Az egyre több feladat miatt az adóügyi vezetők a pénzügyi és adózási tevékenységeik kiszervezése mellett dönthetnek.