A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) azonnal fejezze be a trükközést a Joe Biden vezette adminisztrációval, és ne tervezzen egy olyan globális adómegállapodást, amely veszélyezteti az amerikai munkahelyeket és óriási versenyelőnyt biztosít Kínának – követeli az Egyesült Államok képviselőházának republikánus többsége. A költségvetés felülvizsgálatával is foglalkozó bizottság elnöke, Jason Smith szerint amerikaiak millióit hozná nehéz helyzetbe a globális és azt ígéri, felelősségre vonják Bidenéket, amiért a tárgyalások során kudarcot vallottak, és nem védték meg az ország érdekeit az OECD párizsi központjában.

Biden departs White House on Marine One
A republikánusok szerint Biden kormánya nem végzett jó munkát a globális minimumadó ügyében.
Fotó: NurPhoto via AFP

Az Egyesült Államok biztosítja az OECD költségvetésének 20 százalékát, csaknem 80 millió dollárt évente. Ez kétszer annyi, mint amennyit bármelyik másik ország fizet. Kína egyetlen dollárral sem támogatja a szervezetet, mégis az ő érdekeit szolgálná a minimumadó

– hívta fel a figyelmet Jason Smith, aki az OECD főtitkárának, Mathias Cormann-nek írt levelében azt üzente, a republikánusok megvédik az amerikai munkahelyeket, és arra is rámutatott, hogy Bidenék nem dönthetnek a képviselőház helyett, pláne nem adhatnak döntési jogkört külföldi bürokratáknak. A politikus úgy véli, a globális minimumadó alapvetően hibás intézkedés, soha nem éri el a célját, és jelenlegi formájában csak ártana az Egyesült Államoknak, illetve a szövetségeseinek.

A magyar kormány hasonló érveket sorakoztatott fel a globális minimumadó ellen, mondván a koronavírus, majd az orosz–ukrán háború okozta gazdasági válság idején az adóemelés veszélyeztetné Európa, így hazánk versenyképességét is.

 Janet Yellen, az Egyesült Államok pénzügyminisztere telefonon kérte kollégájától, Varga Mihálytól, hogy Magyarország változtasson az álláspontján, és mivel a fenti érvek miatt ez akkor még nem történt meg, az amerikaiak egyoldalúan felmondták a hazánkkal kötött kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt.

Hónapokkal később, decemberben a Világgazdaság nyilvánosságra hozta a levelet, amelyben Alberto de Gregorio Merino, az Tanácsa főtitkárságának jogi szolgálati igazgatója megerősítette azt az uniós álláspontot, hogy a helyi iparűzési része a globális minimumadónak. Ez azt is jelenti, hogy más országokkal ellentétben hazánkban nem kell adót emelni az intézkedés miatt, így a kormány elfogadta a globális minimumadót – az Egyesült Államok viszont nem változtatott a döntésén.

Jön a kettős adózás, kétszer is meg kell gondolni, tartsunk-e amerikai részvényeket

Hacsak váratlan fordulat nem történik, jövőre sokkal több adót kell fizetnie annak, akinek amerikai részvényei vannak, és ott nyereségre tesz szert. Az adófizetési kötelezettség teljes mértékben nem kerülhető meg, de több lehetőségük van a befektetőknek arra, hogy csak a minimumot kelljen befizetniük.

Pedig a szenátus adózási ügyekért is felelős bizottságának republikánus tagjai közös levelet fogalmaztak meg Janet Yellennek, elsősorban azt sérelmezve, hogy a döntésről a kormányzat nem tárgyalt előzetesen a törvényhozással.

A szenátusi tagok azt is helytelenítették, hogy az amerikai kormányzat diplomáciai nyomásgyakorlásra használta a magyar adóegyezményt – miközben az Oroszországgal kötött megállapodást a mai napig nem bontotta fel…