Az olasz törvényhozás alsóháza utolsó olvasatban is megszavazta azt a törvényt, amely betiltja a laboratóriumban előállított élelmiszert és állati takarmányt, miközben dühös olasz termelők rátámadtak a javaslatot ellenző centrista képviselők egy csoportjára.

Researcher's,Hand,Inoculating,Proteins,Into,Vegetable,Meat,Produced,In,The
Az EU-ban még nincs műhús, de Olaszországban nem is lesz.
Fotó: TopMicrobialStock

A tervezetre a felsőház már korábban áldását adta, az alsóház pedig csütörtökön 159 igen és 53 ellenszavazattal fogadta el. A törvény megtiltja „a gerinces állatok sejttenyészeteiből vagy szöveteiből származó” élelmiszerek és takarmányok felhasználását, értékesítését, behozatalát és kivitelét.

A tilalmat megszegő üzemek akár 150 ezer eurós bírsággal és elzárással sújthatók, a tulajdonosok pedig maximum három évre elveszíthetik az állami támogatáshoz való jogukat. (Egy euró 376,3 forint.)

A törvényt Francesco Lollobrigida mezőgazdasági miniszter, Giorgia Meloni miniszterelnök közeli munkatársa javasolta, és azt a Reuters tudósítása szerint a jobboldali koalíció által a hagyományok megőrzésére tett szélesebb körű kísérlet részének tekintik.

Miközben a parlamenti vita zajlott, feszültség tört ki a Coldiretti mezőgazdasági lobbicsoport tüntetői és két ellenzéki törvényhozó között, akik közül az egyik azt állította, hogy a lobbicsoport elnöke, Ettore Prandini bántalmazta őt.

Italy,/,Rome,–,July,April,10,,,2019:,Palazzo
Az alsóház nagy többséggel elfogadta a javaslatot.
Fotó: Shutterstock

Bomlasztónak tartom, hogy a Coldiretti elnöke úgy gondolja, hogy bántalmazhat egy törvényhozót

– mondta Benedetto Della Vedova, hozzátéve, hogy feljelentést fog tenni Prandini ellen a rendőrségen. A beszámolók alapján úgy tűnik, hogy Vedovát az incidens során mellkason lökték, de nem sérült meg.

Prandini a Reutersnek elmondta, hogy a törvényhozók sértő transzparensekkel provokálták a gazdákat, és túlzásnak nevezte, hogy összetűzés lett volna kettejük között.

Vedova pártja, a +Europa (Több Európa) és más ellenzéki csoportok ellenezték a jobboldali adminisztráció lépését, amellyel szerintük a mezőgazdasági termelők és állattenyésztők lobbicsoportjainak a kegyeit keresik, mivel az Európai Unióban egyelőre nem hozzáférhető a laboratóriumban előállított hús és takarmány.

Italy's Prime Minister, Giorgia Meloni arrives to welcome Jordan's King before a meeting on October 16, 2023 at Palazzo Chigi in Rome. (Photo by Tiziana FABI / AFP) Olaszország
Az ellenzék szerint Giorgia Meloni kormánya a mezőgazdasági termelők kegyeit keresi.
Fotó: Tiziana Fabi / AFP

A törvénybírálói hangsúlyozták, hogy a hús laboratóriumi előállítása korlátozná az üvegházhatású gázok kibocsátását, és választási lehetőséget kínálna 

azoknak a fogyasztóknak, akik szívesebben vásárolnának olyan terméket, amelyhez nem kell állatokat ölni.

Az ellenzék arra is figyelmeztette a kormányt, hogy az egységes piaci szabályok megsértését kockáztatja az egyoldalú betiltással abban az esetben, ha a 27-ek végül úgy döntenek, hogy engedélyezik a laboratóriumban előállított élelmiszereket. Lollobrigida azonban kitartott amellett, hogy a tilalomra szükség van az élelmiszeripar védelmében.