Az olasz kormány törvénytervezetet nyújtott be, amely jóváhagyása esetén megtiltja a termesztett élelmiszerek és húsok előállítását és értékesítését. A kabinet a szintetikus élelmiszerek hatásáról szóló tanulmányok hiányára hivatkozik.
Büszkék vagyunk arra, hogy a világon az első nemzet vagyunk, akik megállítják ezt a hanyatlást
– mondta Augusta Montaruli, a miniszterelnök, Giorgia Meloni pártjának képviselője.
A termesztett vagy sejtalapú húst úgy állítják elő, hogy élő állatok sejtjeit begyűjtik, és bioreaktorokban táplálják, majd további kezeléseken esnek át, hogy fogyasztásra kész, hús jellegű élelmiszert készítsenek belőlük.
A törvénytervezetre ugyan még a parlament mindkét házának rá kell bólintania, ám jól jelzi a kormány eltökéltségét az olasz kulináris hagyományok védelmében. Az előterjesztés a „jobb félni, mint megijedni” elvet követi, azaz az elővigyázatosság gondolatán alapul, miután nincsenek megfelelő tanulmányok a szintetikus élelmiszerek emberi szervezetre gyakorolt hatásairól – mondta sajtótájékoztatóján Orazio Schillaci egészségügyi miniszter.
Meg akarjuk védeni a polgárok egészségét, megóvni nemzetünk örökségét és a mediterrán étrenden alapuló agrárélelmiszer-kultúránkat
– összegzett.
A növényi alapú fehérjék már széles körben elérhetők, jelentős előnyben vannak a termesztett hússal szemben. A műhúsnak még idő kell, mire globálisan a szupermarketek polcaira kerül. Az első fecske Szingapúr volt: engedélyezték a termesztett csirke értékesítését, míg az Egyesült Államokban két cég is elhárította a műhús előállítását korlátozó szabályozási akadályokat.
Olaszország szembemegy Európa más országaival, ahol kiaknázzák a termesztett hús előnyeit – foglalta össze véleményét Alice Ravenscroft, az alternatív fehérjeipart képviselő Good Food Institute Europe szakpolitikai vezetője. Hollandia, az Egyesült Királyság és Spanyolország az elmúlt években bejelentette az alternatív fehérjék finanszírozását.