Az olasz kormány törvénytervezetet nyújtott be, amely jóváhagyása esetén megtiltja a termesztett élelmiszerek és húsok előállítását és értékesítését. A kabinet a szintetikus élelmiszerek hatásáról szóló tanulmányok hiányára hivatkozik.

Meat without cows and pigs
PRODUCTION - 07 April 2021, Baden-Wuerttemberg, Reutlingen: Janis Wollschlager, a doctoral student at Reutlingen University of Applied Chemistry, is working on the production of artificial meat. In the first step, real meat is used for this purpose. He is researching the cultivation of artificial meat. (to dpa: "Meat without cows and pigs - research at Reutlingen University") Photo: Bernd Weißbrod/dpa (Photo by Bernd Weißbrod/picture alliance via Getty Images)
Fotó: Getty Images

Büszkék vagyunk arra, hogy a világon az első nemzet vagyunk, akik megállítják ezt a hanyatlást

– mondta Augusta Montaruli, a miniszterelnök, Giorgia Meloni pártjának képviselője.

A termesztett vagy sejtalapú húst úgy állítják elő, hogy élő állatok sejtjeit begyűjtik, és bioreaktorokban táplálják, majd további kezeléseken esnek át, hogy fogyasztásra kész, hús jellegű élelmiszert készítsenek belőlük. 

A törvénytervezetre ugyan még a parlament mindkét házának rá kell bólintania, ám jól jelzi a kormány eltökéltségét az olasz kulináris hagyományok védelmében. Az előterjesztés a „jobb félni, mint megijedni” elvet követi, azaz az elővigyázatosság gondolatán alapul, miután nincsenek megfelelő tanulmányok a szintetikus élelmiszerek emberi szervezetre gyakorolt hatásairól – mondta sajtótájékoztatóján Orazio Schillaci egészségügyi miniszter. 

Meg akarjuk védeni a polgárok egészségét, megóvni nemzetünk örökségét és a mediterrán étrenden alapuló agrárélelmiszer-kultúránkat

– összegzett.

A növényi alapú fehérjék már széles körben elérhetők, jelentős előnyben vannak a termesztett hússal szemben. A műhúsnak még idő kell, mire globálisan a szupermarketek polcaira kerül. Az első fecske Szingapúr volt: engedélyezték a termesztett csirke értékesítését, míg az Egyesült Államokban két cég is elhárította a műhús előállítását korlátozó szabályozási akadályokat.  

Olaszország szembemegy Európa más országaival, ahol kiaknázzák a termesztett hús előnyeit – foglalta össze véleményét Alice Ravenscroft, az alternatív fehérjeipart képviselő Good Food Institute Europe szakpolitikai vezetője. Hollandia, az Egyesült Királyság és Spanyolország az elmúlt években bejelentette az alternatív fehérjék finanszírozását.