A Világbank 2,6 százalékra javította a 2023-as globális gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését a júniusban becsült 2,1 százalékról. Az idei évvel kapcsolatos várakozásán nem változtatott, továbbra is 2,4 százalékos bővülést vár. 

Poster hung reading "End Racism" in the World Bank building,
WASHINGTON D.C., UNITED STATES - MARCH 14: A poster is hung reading "End Racism" on the World Bank building in Washington D.C., United States on March 14, 2023. Celal Gunes / Anadolu Agency (Photo by Celal Gunes / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)
Csökkent a globális kockázata elsősorban az amerikai gazdaság stabilitásának köszönhetően.
Fotó: Celal Gunes / AFP

A jelentés összeállítói rámutattak, hogy a világgazdasági növekedés üteme idén már a harmadik egymást követő évben lassul, és 2,4 százalékra süllyed, ami csaknem 0,75 százalékponttal elmarad a 2010-es évek átlagától. 

A Világbank szerint a világgazdaság helyzete most jobb, mint egy évvel ezelőtt, 

mivel csökkent a globális recesszió kockázata elsősorban az amerikai gazdaság stabilitásának köszönhetően. A közeljövőben fokozódó geopolitikai feszültségek azonban új fenyegetéseket jelentenek a világgazdaságra nézve. A dokumentum hangsúlyozta, hogy 

számos feltörekvő gazdaság középtávú kilátásai romlottak a legtöbb nagy gazdaság lassuló növekedése, a globális stagnálása és az elmúlt évtizedek legnagyobb hitelszigorítása közepette. 

Az Egyesült Államok múlt évi GDP-növekedésére vonatkozó előrejelzést a júniusi 1,1 százalékról 2,5 százalékra, az ideit pedig 0,8 százalékról 1,6 százalékra változtatta a Világbank. Az eurózóna tavalyi gazdasági növekedésével kapcsolatos kilátásán nem változtatott, maradt a 0,4 százalékos bővülési várakozás, míg az ideit 1,3 százalékról 0,7 százalékra rontotta. 

A kínai gazdaság tavalyi növekedésére vonatkozó előrejelzést 5,6 százalékról 5,2 százalékra, az ideit 4,6 százalékról 4,5 százalékra csökkentették a jelentés összeállítói. A Világbank rámutatott, hogy a globális jelentősen lassult tavaly, átlagosan 5,3 százalék volt. Idén várhatóan 3,7 százalék, jövőre 3,4 százalék lesz az inflációs ráta, továbbra is meghaladja a koronavírus-járvány előtti átlagos szintet. 

A Világbank több mint egymilliárd dolláros támogatást nyújt Ukrajnának

A Világbank új pénzügyi támogatási csomagot jelentett be Ukrajna számára, a többi között tartalmaz felajánlásokat Svájctól és az Egyesült Államoktól is.