Közélet

A Világbank több mint egymilliárd dolláros támogatást nyújt Ukrajnának

A Világbank új pénzügyi támogatási csomagot jelentett be Ukrajna számára, a többi között tartalmaz felajánlásokat Svájctól és az Egyesült Államoktól is.

A Világbank bejelentette, hogy további 1,34 milliárd dolláros pénzügyi támogatást különít el Ukrajna számára, hogy segítse a kritikus fontosságú nemzeti és regionális kormányzati szolgáltatások fenntartását. 

Poster hung reading "End Racism" in the World Bank building
Fotó: AFP

Az ukrajnai adminisztratív kapacitások kitartását célzó közkiadások (PEACE) finanszírozási köre továbbra is támogatja az idősek nyugdíjának kifizetését, a belső menekültek támogatását, valamint a tanárok, az elsősegélynyújtók és a segélyszolgálatok személyzetének bérezését – írja az Interfax.

A finanszírozási csomag a következőket tartalmazza:

  • 1,086 milliárd dolláros világbanki kölcsönt, amelyet az Advancing Needed Credit Enhancement for Ukraine (ADVANCE Ukraine) vagyonkezelői alap finanszíroz, 
  • 190 millió dolláros támogatást az Ukraine Relief, Recovery, Reconstruction, and Reform Trust Fund (URTF) részéről,
  • 20 millió dolláros támogatást a svájci kormánytól és
  • 50 millió dollárt az Egyesült Államoktól.

A PEACE projekt szerves részét képezi annak a nemzetközi támogatási csomagnak, amely 2024-ig segít Ukrajnának a finanszírozási igények kielégítésében. A sajtóközlemény szerint a válság kezdete óta a Világbank által mozgósított támogatás lehetővé tette az ukrán kormány számára, hogy alapvető szolgáltatásokat nyújtson, amelyek több mint 15 millió ukránt érnek el. A legutóbbi allokációt is beleértve

a Világbank csoport most több mint 39 milliárd dollárnyi sürgősségi finanszírozást nyújtott Ukrajna támogatására, beleértve az adományozók kötelezettségvállalásait és ígéreteit.

Nemrég a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is újabb 900 millió dolláros finanszírozási részlet folyósítását engedélyezte Ukrajnának. A részlet az Extended Fund Facility (EFF), egy négyéves finanszírozási megállapodás hatálya alá tartozik, amely lehetővé teszi Ukrajna számára, hogy rendszeres részletekben 15,6 milliárd dolláros pénzügyi támogatáshoz jusson hozzá. Az IMF igazgatósága a megállapodás második felülvizsgálatát követően, személyzeti szinten 2023. novemberi jóváhagyással bocsátotta ki a forrásokat.

 

világbank ukrajna támogatás háború
Kapcsolódó cikkek