A NASA űrhelikoptere három évig repkedett a Marson, de 2024 januárjában befejezte küldetését.

Rejtélyes módon megszakadt a kommunikáció a drónnal, amelynek ez volt a 72. repülése 2021 óta, amikor először elérte a vörös bolygót.

Miután helyreállították a kommunikációt, a felvételek arról tanúskodtak, hogy a problémát az okozhatta, hogy a drón egyik rotorlapátja a Mars felszínének ütközve megsérült – írta a Business Insider

Robots At Mobile World Congress Barcelona 2022
Ingenuity, the first helicopter to fly on another planet, owned by NASA and powered by Qualcomm showcased at the latters stand Mobile World Congress (MWC) the biggest trade show of the sector focused on mobile devices, 5G, IOT, AI and big data, celebrated in Barcelona, on March 3, 2022 in Barcelona, Spain. (Photo by Joan Cros/NurPhoto) (Photo by Joan Cros / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

Az eredetileg tervezett öt repülésből 72 repülőút lett, ami hatalmas teljesítmény. Amikor ugyanis 2021-ben a NASA Perseverance roverje segítségével, 300 millió mérföld megtétele után az Ingenuity a Marson landolt, a mérnökök abban sem voltak biztosak, hogy túléli az első fagyos éjszakát a négykilós robot. Ezt követően pedig egyre magasabbra kellett repülnie a zord körülmények között. A repülés közben felmerülő hibák ellenére is teljesítette az egyre nehezebb feladatokat. A műveleteket a Perseverance roverje videózta, hogy a felvételek által rögzített adatokat a bolygó felfedezésére és kutatásokra tudják használni a későbbiekben is.

A NASA 85 millió dollárt (kb. 3 milliárd forint) költött a forgószárnyas drón-repülőgép fejlesztésére, amelyet öt évig építettek.

Az űrdrónnal a NASA célja az volt, hogy minél több információt gyűjtsenek a Marsról, és hogy teszteljék, hogy mennyire lehetséges a motoros repülés olyan környezetben, ahol a levegő sűrűsége körülbelül 1 százaléka Föld légkörének. Ilyen körülmények között a helikopter szárnyainak nyolcszor gyorsabban kell forogniuk, mint egy földi helikopternek, hogy a levegőbe emelkedjen – írta a Business Insider

Az Ingenuity (Találékonyság) méltó a nevére, hiszen messze felülmúlta a várakozásokat, és az első drónként egy idegen bolygón új utakat nyitott meg az űrrepülőgépek új generációja előtt.