BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Olcsóbb a cukor

Újabb rekordokat döntöttek a palládium- és a platinaárak. Megállt a nyersolaj-, valamint a kávéárak gyors eróziója. Ugyanakkor újra erősebb lejtőre csúsztak a nikkel-, a cukorárak, és az amerikai búzapiacot is elálmosította a frissen hullott hó.

Chicagóban egy hét alatt 3 dollárral, azaz 3 százalékkal csökkent és ezzel egyhavi mélyponton zárt a márciusi szállítású búza tonnánkénti ára. Az USA-ban az őszi búza fagyásmentes áttelelését és ezzel a terméskilátásokat lényegesen javította a nagy területen hirtelen lezúdult hótömeg.
Az egész hetet tekintve a szójabab januári jegyzései is mintegy másfél dollárral gyengültek, de a hét végén már újra határozottan felfelé vették az irányt. A csütörtökön közzétett hivatalos exportadatok ugyanis a kereskedői várakozások felső határát közelítették.
A nyerscukor New York-i határidős piacát viszont határozott besszhangulat uralta a korábban jelzettnél nagyobb brazil exporttal, illetve a kisebb kínai importtal kapcsolatos spekulációk nyomán. (Ez utóbbiakat a februári 13 éves mélypontról októberben csaknem hároméves csúcsra lendítette a globális termelési hiányról szóló előrejelzés.) A frontjegyzések árszintje 4,5 százalékkal esett egy hét alatt. A márciusi szállítású fehércukor tonnánkénti ára is összességében csaknem 4 dollárral gyengült Londonban, ám pénteken már hasonló mértékű drágulást jeleztek.
A nyerskávéárak kissé már szilárdultak a héten. Így Londonban a januári szállítású robusta tonnánkénti ára visszakapaszkodott a lélektanilag fontos 600 dolláros határ fölé, bár még így is nyolcéves mélypont közelében maradt. A tonnánként 13 dolláros drágulásban az is közrejátszott, hogy a fő robustaexportőr Vietnamban a helyi ágazati szövetség tonnánként 450 dolláros exportminimumárat írt elő a tagjai számára.
A hét végén új erőre kaptak a nyersolajárak is, részben az egyes OPEC-tagok részéről kilátásba helyezett jövő évi kínálatcsökkentés, részben az USA-ba betört kemény hideg nyomán. Az iraki kivitel gyors normalizálódásával kapcsolatos kételyek is szerepet játszottak a tőzsdei hangulat változásában. Londonban ismét 26 dollár közelébe nőtt a brent nyersolaj barrelenkénti ára, bár még így is mintegy 8 dollárral elmaradt a november közepi szintjétől. New Yorkban összesen másfél százalékkal emelkedett az árszint.
Az orosz exportígéretek ellenére új abszolút (940 dollár), illetve 13 éves (625 dollár) csúcsra lendült a palládium és a platina troy unciánkénti ára. A színesfémpiacon ismét magasabban zárt az alumínium ára, míg a nikkelé lényegesen, tonnánként több mint 400 dollárral esett a készletek gyarapodása nyomán.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.