A Mol bejelentette, hogy eladott 2,4 millió darab TVK-részvényt egy a Deutsche Bank-csoporthoz tartozó befektetési társaságnak. Ezzel egyidejűleg a magyar olajcég vételi és eladási opcióról állapodott meg a pakettre vonatkozóan, melyek 18 hónapon belül hívhatóak le.
A tőzsdei árfolyam alapján mintegy 10 milliárd forint értékűre becsült tranzakció keretében a Mol részesedése a TVK-ban az eddigi 32,9-ről 23,2 százalékra csökkent. A társaságnál "pénzügyi optimalizálással" indokolták a lépést, részletekbe azonban nem bocsátkoztak.
Elemzők elképzelhetőnek tartják, hogy az olajcég a TVK-ban lévő részesedésének finanszírozását igyekszik kedvezőbbé alakítani. A Mol a megmaradt 23,2 százalékos pakett, valamint a most bejelentett 9,7 százalékos csomagra vonatkozó opció mellett további 14,3 százalékra rendelkezik vételi opcióval.
Többen felhívják a figyelmet arra, hogy a tegnap bejelentett megállapodás lényegében burkolt hitelnyújtást jelent a jelentős készpénzigénnyel szembesülő olajcég számára. A Mol eladósodottsági mutatója már 48 százalék körüli, holott a cég korábban 40 százalékot tűzött ki célul.
A piaci várakozások szerint az opciók lejártával a Mol valószínűleg kénytelen lesz nyilvános vételi ajánlatot tenni a TVK többi részvényesének, ugyanis részesedése meg fogja haladni a 33 százalékos törvényi limitet. Ráadásul a cég eséllyel pályázik a lengyel Rafineria Gdanska megszerzésére, ami egyes becslések szerint további mintegy 500 millió dollár elköltését igényelné a Moltól.
Felkai György, az olajcég kommunikációs igazgatója tegnap kijelentette: az újabb opciós megállapodásnak nincs köze a gdanski finomítóra benyújtott pályázatukhoz. Emellett azt is leszögezte: a Mol nem akar részesedést szerezni a BorsodChemben, s így valószínűleg nem támogatnák az orosz Szibur azon javaslatát, hogy a TVK-t vonják össze a BorsodChemmel.
A Szibur a napokban jelezte a két cég összevonásával kapcsolatos elképzeléseit, továbbá arra is utalt, hogy opcióval rendelkezik a TVK részvényeinek mintegy 25 százalékára. Mint ismert, az orosz petrolkémiai csoport még korábban vételi opciót szerzett a CIB Bank kezében lévő 25 százalékos BorsodChem-pakettre.
Az elemzők valószínűnek tartják, hogy a Molnak egy esetleges nyilvános vételi ajánlat során nem kellene számolnia a Szibur érdekeltségébe tartozó TVK-részvényekkel, s ide lehet sorolni a BorsodChemnél lévő 15 százalékos pakettet is. Vagyis az olajcégnek legfeljebb az igen alacsony -- minden bizonnyal 10 százalék alatti -- közkézhányad megvásárlását kellene finanszíroznia, ami feltehetően nem jelentene nagyon komoly anyagi megterhelést a Molnak.
Arra mindenesetre többen felhívják a figyelmet, hogy a tegnap bejelentett tranzakcióval megnyílt a lehetőség a Mol számára további TVK-részvények megvételére. Ezzel pedig az olajcég átmenetileg tovább szilárdíthatja pozícióját a vegyipari cégben nyilvános ajánlat nélkül is.