A francia Société Générale vezetői ellen fiktív csekkutalások miatt megindított rendőrségi vizsgálatot követően az ugyancsak francia Credit Lyonnais (CL) igazgatósága úgy határozott: leállítja a csekkforgalmat valamennyi olyan ország pénzintézetével, amely a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) mellett működő pénzmosás elleni akciócsoport (FATF) listáján szerepel. A jelenleg érintett 19 állam a szervezet megítélése szerint jogszabályi környezetével nem tesz eleget az illegális pénzmozgások kizárására.
A döntés hangsúlyozottan csak a csekkforgalmat érinti, de a bank továbbra is befogadja azokat a csekkeket, melyek a CL-re vannak kiállítva - mondta lapunknak Újvári Katalin, a pénzintézet vállalati üzletágának igazgatója. A változás a forgalomban nem észlelhető, hiszen a továbbra is lebonyolítható átutalások, akkreditívek és garanciák mellett a csekkforgalom éves szinten mindössze pár száz darabos tételt jelent.

Helen Fisher, az OECD sajtóosztályának munkatársa a FATF feketelistájánál a francia bank döntésében jelentősebbnek érzi a vizsgált néhány konkrét eset szerepét. Ennek ellentmond Újvári Katalin azon véleménye, hogy a CL döntése előtt nem vizsgálta meg az érintett listán szereplő országokat, így nem mérlegelték azt sem, hogy Magyarország megítélése rendkívül kedvező az anyabanknál.

Január végén Hongkongban rendezik meg a FATF soros ülését, amelyen foglalkoznak a listával is - tájékoztatta lapunkat Lengyel László. A Pénzügyminisztérium nemzetközi pénzügyek főosztályának vezetője szerint a szervezet tagjai mindenképp kedvezően értékelik majd, hogy hazánkban megszülettek a szervezet által korábban hiányolt jogszabályok. A december 19-i életbelépés előtt kedvezően vélekedett a pénzmosás elleni törvényről az Európa Tanács pénzmosás elleni bizottságának küldöttsége, amely december elején tárgyalt Magyarországon. Az akkori bizottságban helyet kapott két FATF-küldött is - mondta el a főosztályvezető.

Lengyel László szerint ugyanakkor könnyen előfordulhat, hogy Magyarország továbbra is fennmarad a "feketelistán", mivel a törvény hatálybalépése óta nem telt el még elegendő idő, hogy a testület tagjai a végrehajtásról is kellő tapasztalatokat szerezzenek. A PM képviselője szerint az új szabályok átvétele rendkívül könnyen ment a bankszektorban, s jól sikerült a bevezetés a könyvvizsgálók, illetve a nemesfém-értékesítők esetében is. Továbbra sem megfelelő viszont az összhang az adótanácsadóknál és a könyvvizsgálóknál.

A főosztályvezető szerint a múlt szeptemberi terrorakciók után elfogadott új irányelvek - amelyeknek a magyar szabályok már eleget tesznek - szinte kizárják, hogy a szükséges lépések teljesülése előtt bárki lekerüljön a listáról. Erre eddig is csak Liechtenstein esetében volt példa. Amennyiben hazánk a hongkongi tanácskozás során nem kerül le a listáról, a következő minősítésre június végén, a FATF német elnöksége idején kerülhet sor.