Az FHB Földhitel- és Jelzálogbank hétfői, menetrend szerinti jelzáloglevél-aukcióján csaknem a teljes felajánlott mennyiséget megkapták a befektetők. A jelzálogbank most indította útjára az összesen 58 milliárd forint össznévértékű, második kibocsátási programját. Ennek keretében elsőként október 14-én az FJ08NF02 elnevezésű, 2008. március 18-án lejáró jelzáloglevelet ajánlotta fel eladásra, legfeljebb tízmilliárd forint össznévértékben. A végtörlesztéses papír fix, évi 9,5 százalékos kamatot fizet.

Összesen 21 milliárd forint ajánlat érkezett, ebből az FHB 9,5 milliárdnyit fogadott el. Az átlagos eladási ár 99,05 százalékon alakult ki, ami 9,76 százalékos átlaghozamot eredményezett. A minimális eladási ár 98,73, a maximális 100,92 százalék, míg a maximális hozam 9,84, a minimális pedig 9,3 százalék lett.

Az FHB múlt hét pénteken árazta be a papír kamatát, feltehetően abban reménykedve, hogy 9,5 százalékkal névértéken tudja majd értékesíteni. Az átlagos árfolyam azonban meglehetősen magas lett. Az öt és fél éves futamidejű papírnál benchmarkként használt ötéves futamidejű állampapír-piaci referenciahozam hétfőn 8,34 százalék volt, így a papírra 140 bázispontos felárat tartottak elfogadhatónak a befektetők.

Az FHB a múlt héten tartott tájékoztatót a forgalmazók és a sajtó képviselői számára, amelyen szó esett a papírok árazásáról is. Míg a kibocsátó pénzintézet vezetése 80-100 bázispontos felárat tartana elfogadhatónak a papírra, addig a befektetőket képviselők 120-140 bázispontos felárról beszéltek.

Tény azonban, hogy korábban kisebb felárral is beérték a befektetők, az elmúlt időszakban azonban megnőtt az étvágyuk. Annak ellenére, hogy időközben a Moody's nemzetközi hitelminősítő intézet A3 hitelkockázati besorolást adott a banknak, a forintban denominált jelzálogleveleket pedig A1 kategóriába sorolta.

A rating óta érezhetően nőtt a külföldi befektetők érdeklődése a papír iránt. Az is igaz, hogy az FHB egyre nagyobb mennyiségeket kíván értékesíteni a dinamikusan bővülő lakossági hitelezés finanszírozására. Érdeklődésben nincs hiány, de a nagyobb befektetői figyelem feltehetően csökkenteni tudná a felárat.

A forgalmazók jelezték az FHB-nak, hogy több külföldi befektető vásárolna a papírból, ha növekedne a felajánlott mennyiség. Ez nem áll távol az FHB terveitől, a jelzálogbank ugyanis jövőre megjelenik a nemzetközi tőkepiacokon, ahol százmillió euró össznévérték a minimálisan elvárt mennyiség. Ezzel párhuzamosan itthon is 20-25 milliárd forintra nőne az egy alkalommal, egy adott jelzáloglevélből kibocsátott mennyiség.

A jelzálogbank az utolsó negyedévben 30-33 milliárd forintos kibocsátással számolt, így az év hátralevő részében még 20-23 milliárd össznévértékű papír jelenik majd meg a piacon. Jövőre a bank 120 milliárdos kibocsátást tervez, ebből mintegy 70 milliárdnyit külföldön.