A Váci utcai Millennium Centerben található Abigail Galéria megalakulása óta következetes és kitartó üzletpolitikát folytat. A kis aukciósház bátran felvállalta a másodvonalbeli alkotások értékesítését, s kitartó munkájának köszönhetően - fennállásának eddigi két évben - dinamikusan bővülő forgalmat bonyolított le. Az első két árverést megelőzően még komoly problémát jelentett az aukciósanyag összeállítása, a 2002-es évben azonban már ez korántsem okozott fejtörést az aukciósház vezetői számára. Sőt az alacsonyabb árkategóriás, 50 ezertől a 2 millió forintig terjedő sávba sorolható alkotások árverezése terén az Abigail a BÁV, a Polgár és a Nagyházi komoly vetélytársává lépett elő. Hajdú Katalin, a galéria tulajdonosa lapunknak elmondta: az aukciósház növekvő sikereit mi sem példázza jobban, mint hogy az Abigail árverései kinőtték a Millennium Center auláját. További sikerként könyveli el a szakember, hogy eredményeiknek és népszerűsé-güknek köszönhetően az épületbe három másik galéria is beköltözött az elmúlt néhány hétben, sőt, mint megtudtuk, az Abigail maga is bővíti üzlethelyiségét.

A kitűzött piaci szegmens következetes képviselete mellett az Abigail sikerének másik oka a kísérletező kedvben rejlik. A kisebb galériák ugyanis - szemben a nagy árverezőházakkal - sokkal bátrabb kezdeményezők az üzleti siker szempontjából még bizonytalannak ítélt alkotók mű-

veinek, és az eddig háttérbe szorított műfajok bemutatása terén. Az Abigail e tekintetben az egyik legaktívabb árverezőháznak bizonyult 2002-ben. Tavaly mind az új nevek, mind a növekvő népszerűségnek örvendő grafika felkarolásában számtalan újdonsággal lepte meg a gyűjtőket. A galéria kitartó tevékenységének köszönhető például Boldizsár István, P. Kovács Ferenc, vagy éppen a Klie házaspár növekvő népszerűsége, valamint grafikai kollekciók önálló árverezése is. (Korábban önálló grafikai árveréseket kizárólag az Arte Galéria tartott Budapesten.) Az "új" művészek bevezetése terén az Abigail legjelentősebb eredményeit a Marosán-Zemplényi művészpár népszerűsítésével érte el, mely rövid egy év leforgása alatt 2-2,5- szeres értéknövekedést produkált a galéria árverésein.

A ma még túlnyomórészt ismeretlen alkotók bemutatására az Abigail nemcsak aukcióin, hanem a galéria kiállításain is nagy hangsúlyt fektet. Hajdú Katalin elmondta, hogy az Istókovits Kálmán, valamint Bér Rudolf és Pleidell János alkotásaiból rendezett tárlatok önmagukban is sikeresek voltak, de a fenti művészek festményei szép eredményeket értek el a galéria árverésein is. A galéria vezetője hozzátette: hasonló újdonságokkal a 2003-as évben is találkozhatnak majd a galéria látogatói. Az Abigail tervei között szerepel például a korábban nagy sikerrel megrendezett Életöröm és nosztalgia I-II. című kiállítássorozat folytatása is.

Az aukciók forgalmával, valamint a bővülő vevőkörrel kapcsolatban a galéria tulajdonosa megjegyezte: népszerűségük növekedésével a szerényebb vásárlóerőt képviselő gyűjtők mellett egyre nagyobb számban jelennek meg árveréseiken a tehetősebb vásárlók és befektetők is, jóllehet még mindig az előbbi kör a meghatározó. Ezt a tényt látszik alátámasztani az a mutató is, miszerint az Abigail árveréseinek összforgalmában a leütött tételek még mintegy 60 százaléka a 100 ezer forintos értékhatár alatt talál gazdára.

Az Abigail Galéria 2002 decemberében tartotta első grafikai árverését. A tervek szerint 2003-ban minden festményárverést - kéthetes csúsztatással - egy-egy önálló grafikai anyag aukcionálása követi majd. Így a tervek szerint a március 20-án sorra kerülő 6. festményárverést követően április 3-án újabb grafikai kollekcióval várja a gyűjtőket a galéria.