Árfolyam-fedezeti ügyleteket is köthet, illetve hitelt is felvehet a Raiffeisen Ingatlanalap a jövőben, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete ugyanis zöld utat adott az alapkezelő befektetési politikájával kapcsolatos változtatásoknak. A tőkepiaci törvény tavaly év végi módosítása lehetőséget adott arra, hogy az alapok legfeljebb 50 százalékban jelzáloghitellel finanszírozzák vásárlásaikat, s árfolyam-fedezeti ügyletet kössenek a devizabevételeikre ? mutatott rá Váradi Zoltán, a Raiffeisen Alapkezelő munkatársa. Mivel az ingatlanok esetében a bérleti szerződések - amelyek átlagos futamideje 7,9 év - által biztosított bevételeket euróban rögzítették, ezért a forint erősödése az elmúlt időszakban kellemetlenül érintette a bevételeket. Amint a változások életbe lépnek - erre 30 nap múlva kerül sor -, az alapkezelő él is ezzel a lehetőséggel, bár egyelőre még nem határozták meg, a nettó eszközérték mekkora hányadát fedezik.

Az alapkezelő következő ingatlanvásárlásainál már tervezi hitel igénybevételét is - tudtuk meg, bár ehhez még letétkezelőt kell váltani. A törvény értelmében ugyanis a letétkezelő pénzintézet (ez jelenleg a Raiffeisen Bank) nem nyújthat jelzáloghitelt. A cél, hogy a teljes hitelállomány a portfólió 20-30 százalékát érje el. A jelenleg kilenc ingatlant és 50 százalékos ingatlankitettséget birtokló, 4,790 milliárdos vagyonú alap február közepéig várhatóan újabb ingatlannal színesíti palettáját, ám két hónapon belül már a 80 százalékot is elérheti az arányuk. Kereskedelmi hasznosítású, jó bérleti szerződéssel rendelkező ingatlanokról folyik most tárgyalás, ám az alapkezelő az irodapiacot is figyeli.

A mostani szabályzatmódosítás arra is kiterjed, hogy a befektetési jegyek tulajdonosainak az alap indulását követő másfél év után 30 helyett 90 napon belüli pénzkivétel esetén kell megfizetniük a 2 százalékos költséget.

Bár az ingatlanhányad mérséklődése miatt az alap hozama csökkenhet rövid távon, az ingatlanhányad növekedésével visszaállhat az alap hozamalakulásának eddigi trendje. (FB)