Fennállásának legsikeresebb évét zárta 2002-ben a takarékszövetkezetek integrációja. Az összesített mérlegfőösszeg a bankszektor átlagát meghaladó mértékben, 21,7 százalékkal emelkedett, ezzel év végi értéke meghaladta a 650 milliárd forintot. Az adózás előtti eredmény 40,8 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, értéke megközelítette a 8 milliárd forintot.

A szektor összesített saját tőkéje az előző évi dinamikát meghaladó mértékben, közel 20 százalékkal emelkedett, 42 milliárd forintra. December végére a meglévő 166 takarékszövetkezetből 151 saját tőkéje haladta meg a törvényben meghatározott és 2003 végéig elérendő százmillió forintos minimumértéket. Ebből 57 esetében a mutató a 2007-es kritériumot is teljesítette, három esetében pedig túllépte az egymilliárd forintot. A jövőben az uniós előírásoknak való megfelelés érdekében várhatóan folytatódik az egyesülési folyamat - mondta tájékoztatóján Szőke András, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke. Ugyan az idei évre is 10 százalék fölötti mérlegfőösszeg-növekedést várnak, a pénzügyi piacok megnövekedett bizonytalansága miatt azonban az eredmény várhatóan elmarad majd az idei szinttől.

A bruttó hitelállomány tavalyi növekedése, közel 50 milliárd forintos javulás mellett, elérte a 277,9 milliárdot. A leggyorsabb ütemben a lakossági kihelyezések állománya növekedett, 152,1 milliárdra. A lakáshitelek állománya 68,5 milliárd forint volt, melynek legnagyobb részét felújításra és használt lakások vásárlására fordították.

A forrásoldalon a betétállomány az év végén megközelítette az 590 milliárd forintot, a növekedés legnagyobb részét a lakossági betéteken könyvelték el. A betéti kamatok az elmúlt heti döntések nyomán egy százalékpontot meg nem haladó mértékben mérséklődtek a takarékszövetkezeteknél - tette hozzá Szőke András.

Valamelyest javított gyenge második negyedéves teljesítményén a Takarékbank az év második felében - mondta a közös tájékoztatón Csicsáky Péter vezérigazgató. A pénzintézet 2002-t 780 millió forintos adózás utáni eredménnyel zárta. A nem auditált adatok alapján számított mérlegfőösszeg-növekedés 22 százalékos volt, értéke így az év végén 167 milliárd forint körül alakult. A bővülés az igazgató elmondása szerint továbbra is forrásoldali volt, a takarékszövetkezeti betétállomány 64 milliárdról 89 milliárd forintra emelkedett. A bank hiteleket elsősorban pénzintézeteknek és az építőiparnak nyújtott. (LGA)