Míg a tavalyi, első amerikai-orosz kereskedelmi csúcstalálkozó fő témája az olaj volt Texasban, ez e héten kezdődő szentpétervári megbeszélések középpontjában a földgáz lesz, ezen belül is a cseppfolyós változat. Az Egyesült Államok ugyanis igyekszik más beszerzési forrásokat is keresni az egyre inkább kimerülő készletekből dolgozó kanadai szállítások mellé, s az Oroszországból tengeren érkező LNG megfelelő, hosszú távú megoldásnak ígérkezik - mutat rá a The Moscow Times.

Megjegyzendő viszont, hogy az oroszországi kapacitások egyelőre nem elégségesek a teljes amerikai igény kielégítésére, ráadásul az észak-amerikai kikötők sincsenek felkészülve ilyen óriási mennyiségű cseppfolyós földgáz fogadására. Éppen ezen kérdések kerülnek a héten terítékre Szentpétervárott.

A szállítás egyébként közös érdek, hiszen maga a Gazprom orosz gáz-monopoltársaság is igen aktívan keresi a külföldi, így a tengerentúli értékesítési lehetőségeket. Hosszú távon mindkét fél számára óriásiak a lehetőségek. Bár az USA tavaly mindössze 6,5 milliárd köbméter LNG-t vásárolt, az ország energiaipari minisztériumának előrejelzése szerint a mennyiség 2020-ra elérheti a 100 milliárdot is. Tavaly egyébként 670 milliárd köbméter cseppfolyós földgázt használt fel, ez a negyede a világ teljes LNG-igényének. A mostani állapot szerint orosz részről lesz mód a szállítások felfuttatására, hogy ez az ország bír a világon a legnagyobb földgáztartalékokkal. S bár 2020-ig még eltelik egypár év, az első kísérleti oroszországi LNG-szállítmányok már megérkeztek az USA-ba. (VG)