Visszafogott forgalom mellett kismértékben erősödött a forint tegnap a bankközi devizapiacon. A hazai fizetőeszköz árfolyama a nap első felét a várakozás jegyében töltötte, a piac elsősorban a monetáris tanács kora délutáni döntésére figyelt. A jegybank az alapkamatszint változatlanul tartása mellett döntött, amely lépés megegyezett a befektetők várakozásaival. Az indoklás, melyben a monetáris tanács a forint erősödésének szükségességére figyelmeztetett, illetve óva intett az inflációs várakozások elszaladásától, ugyancsak hatás nélküli maradt. Így bár az euró nap közben a 254,70 forintos kurzust is súrolta, nap végére 255,00/255,30 forinton stabilizálódott az árfolyam. Pénteken a zárójegyzés 255,35/255,45 forint volt. A forint 9,80 százalékos pozíciója a sáv erős oldalán 25 bázispontos árfolyam-növekedést takar.

Nagyot esett a dollár tegnap a nemzetközi piacokon, nem volt ez másképp idehaza sem. A zöldhasú június közepe óta nem volt olyan gyenge, mint hétfőn napközben, de a zárójegyzés is jó három forinttal a pénteki szint alatt volt. Délután a dollárral 222,50/222,70 forintért kereskedtek.

A forintpiacon a szűk likviditásnak köszönhetően az overnight és a tomnext kamatok 10 százalék fölé emelkedtek, a hosszabb lejáratokon nem volt változás.

Közel három éve nem látott magasságba szökött a jen kurzusa a dollárral szemben a hét végi G7-találkozót követően. A csúcstalálkozón kialakult álláspont szerint ugyanis szerencsésebb lenne, ha az egyes nemzeti fizetőeszközök árfolyama a gazdaságok valódi teljesítőképességéhez igazodna. E téren pedig legtöbbet az ázsiai országoknak, köztük Japánnak volna mit fejlődnie. A dollár egysége hétfőn délután 111,39 jent ért.

A dollár ugyanakkor az euróval szemben is csatát vesztett a fizetésimérleg-hiányt ért komoly kritikák következtében. Az euróval tegnap 1,1470 dollár környékén kereskedtek, szemben a pénteki 1,1370-es szinttel. Elemzők szerint a kurzus a jövő év végére 1,30 dollár környékére változhat.