Nem tud erőre kapni a cukor világpiaca: a globális kereslet lanyha, a készletek pedig duzzadnak, annak ellenére, hogy a határidős árak alacsonyak - áll az ED&F Man brit kereskedőház legfrissebb jelentésében. Aggasztó, hogy a korábban kezdett cukornádszüret miatt a szokásosnál előbb nőnek a fő termelő, Brazília készletei. A dél-amerikai ország idei cukortermelése 10,8 millió tonna, de exportja augusztus végéig 6,43 millió tonna volt.

Egy hosszabb ideje tartó folyamat felerősödéséről van szó, aminek eredményeként megbillent a cukor világpiaci egyensúlya, s ami azzal fenyeget, hogy felborul a hazai egyensúly is - válaszolt lapunknak Koczka Zoltán, a Cukoripari Egyesülés igazgatója. A szakember szerint igazán az lehet káros a hazai gyártóknak, ha a tonnánkénti világpiaci ár 200 dollár alá esik, de előrejelzések szerint nem kizárt a 180 dolláros szint sem. Ekkor ismét eláraszthatja a magyar piacot az importcukor, ahogyan ez az év elején már meg is történt. Emiatt nemcsak a hazai cukorgyártás jövedelmezősége csökken majd, hanem az ország cukorrépa-termesztőié is. Az olcsóbb importcukor ráadásul a fogyasztónak is legfeljebb csak néhány forintos árcsökkenést ígér, mert az extraprofit feltehetően a kereskedőknél marad - véli a szakember.

A mostani világpiaci árak mellett azonban még megvédik a hazai cukorágazatot a július 23-án bevezetett védővámok, amelyek mellett tartható a 147 forintos kilogrammonkénti irányár.

A védővámok hatásának felülvizsgálatára az év vége felé kerül sor, s ekkor dől el, hogy célszerű lesz-e azokat a mostani szinten újabb fél évre meghosszabbítani 2004. január 23. utánra, vagy esetleg növelni kell 10-20 százalékponttal.

Magyarországon egyébként az összes szántóterület 1,2 százalékán folyik cukorrépa-termesztés, azaz 55-60 ezer hektáron, ami évi 2,5-3,0 millió tonnát ad a Cukoripari Egyesülés adatai szerint. 1996-tól a termésátlag 45-51 t/ha közé emelkedett, a fehér cukor hozama elérte az 5-6,5 tonna/ha szintet, ám az uniós termésátlagok meghaladják a hektáronkénti 50 tonnát, sokszor a 60 tonna közelében vannak, a fehér cukor hozama pedig felülmúlja a 8 tonna/ha értéket.