Megállt a hozamcsökkenés és némi emelkedés következett be tegnap a hazai másodlagos állampapírpiacon. A referenciahozamok valamennyi lejáratra emelkedtek a nap folyamán. A legnagyobb, 6 bázispontos mértékben az öt- és tízéves lejáratok esetében mozdult el a hozamgörbe, a 15 éves lejárat 5 bázispontot emelkedett. A hat hónapostól a háromévesig terjedő lejáratokra a referenciahozamok 4 bázispontot nőttek, a görbe legrövidebb oldala pedig 3 bázispontot emelkedett kedden.

Tegnap három hónapos diszkontkincstárjegy-aukciót tartott az ÁKK, a meghirdetett mennyiség 30 milliárd forint volt. A befektetők 73,83 milliárd forint értékben adtak be ajánlatokat, melyek mellett az aukciós átlaghozam 9,23 százalék lett. Egy héttel korábban az átlaghozam 9,18 százalék volt. A héten 6 és 12 hónapos diszkontkincstárjegy-aukciót szerveznek még, a felajánlott mennyiségek 30 és 35 milliárd forintosak lesznek.

A külföldiek kezén lévő állampapír-állomány továbbra is 2300 milliárd forint felett van, a volumen azonban az elmúlt napokban valamelyest visszaesett. A legfrissebb, szeptember 19-ei adatok szerint az állomány 2321 milliárd forint.

A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az FHB Földhitel- és Jelzálogbank FJ13NF03 jelű jelzáloglevelére született kötés kedden, 50 millió forint értékben. A papír árfolyama minimális mértékben csökkent.