A sáveltolás óta nem látott magasságba nőtt a forint árfolyama péntekre az euróval szemben, de a hazai fizetőeszköz dollárára is csökkent az elmúlt hét folyamán. A befektetők a jelek szerint ismét kezdik maguknak felfedezni a magyar piacokat, amit az is mutat, hogy az állampapír-piaci hozamok - dacolva a nyugat-európai pangással - számottevően estek a hét második felében.

Az euró értéke a hét első két napján nem változott jelentősen a megelőző pénteki 256 és 257 forint közötti szintjéhez képest. Szerdán azonban a kurzus esni kezdett, csütörtökre pedig megközelítette a 255 forintot is. Pénteken - a sáveltolás óta először - 255 forinton is kötöttek ügyletet, a lendület azonban kevés volt a lélektani határ áttöréséhez. Az euró így valamivel csütörtöki szintje felett, 256,30 forinton zárta a hetet.

Elemzők szerint könnyen elképzelhető, hogy a közeljövőben a rali folytatódni fog, sőt, az árfolyam akár 250 forint alá is visszaszorulhat. Ennek akadályát a mind nagyobb számban megjelenő makrogazdasági hírek képezhetnék, ezeket azonban a befektetők egyelőre figyelmen kívül hagyják. A magas hozamszint, illetve a mielőbbi eurózóna-csatlakozásba vetett hit úgy tűnik, elegendő ezek kompenzálására. A fundamentális oldalról nem támogatott erősödés ugyanakkor önmagában veszélyek forrása is lehet.

A hét első napjaiban a nyugat-európai tendenciával összhangban még a referenciahozamok emelkedése jellemezte a hazai másodlagos állampapírpiacot. Szerdán a német kötvényhozamok egyes lejáratokon 10 bázispont fölötti mértékben növekedtek, erre pedig a hazai piac is számottevő árfolyamgyengüléssel reagált. Csütörtökön a fordulat itt is bekövetkezett, egyes lejáratokon a hozamszint 10 bázispont feletti mérséklődése volt megfigyelhető. Pénteken ennél is dinamikusabb, a hároméves futamidőnél 30 bázispontos hozamesés következett be.

Megtorpant a dollár erősödése a nemzetközi devizapiacokon, a közel egy hónapos árfolyam-emelkedést a zöldhasú értékvesztése követte az elmúlt héten. Elemzők szerint az amerikai gazdaság növekedésébe vetett hit töretlen ugyan, attól azonban egyre többen tartanak, hogy a piac ezt túlzott optimizmussal kezelte az elmúlt hetekben. A befektetők óvatossága az uniós deviza árfolyamát 1,11 dollárig tornázta vissza pénteken.