Az FHB Földhitel- és Jelzálogbank tegnapi rendkívüli közgyűlésén alapszabály-módosításokról döntöttek. Ezek főként a privatizáció lebonyolításához kapcsolódtak, de a jogszabályváltozásokból eredő módosítások átvezetése is megtörtént - közölte Gyuris Dániel, a hank vezérigazgatója az eseményt követő tájékoztatón.

Az FHB májusi, rendes évi közgyűlése már döntően végrehajtotta azokat az átalakításokat, amelyek a privatizáció előkészítéséhez szükségesek voltak. Határoztak a hitelintézet tőkéjének felemeléséről, a nyilvános társasággá alakulásról, a részvények dematerializálásáról és a névérték százezerről ezer forintra csökkentéséről. Létrehoztak továbbá egy az alaptőke 12 százalékának megfelelő szavazatelsőbbségi részvényosztályt, amelynek tulajdonosai vétójoggal élhetnek a legfontosabb kérdésekben. Az alapszabályba 10 százalékos korlát került, s a 2 százalék fölötti tulajdonszerzés bejelentési kötelezettségét is rögzítették a dokumentumban.

Nyáron a kormány megváltoztatta a bankkal kapcsolatos privatizációs elképzeléseit, és az eredeti 100 százalékos értékesítés helyett úgy döntött, hogy 50 százalék plusz egy részvényt megtart addig, amíg az FHB tőkehelyzete meg nem erősödik. A módosított privatizációs elképzelések a tegnapi döntések értelmében azonban nem vonták maguk után az alapszabály vonatkozó pontjainak módosítását. Az elsőbbségi részvényosztály megmarad, és a 10 százalékos szavazati korlát sem kerül ki a dokumentumból. Igaz, ez utóbbi csak akkor lép életbe, ha az állam kisebbségbe kerül majd a bankban. Az állami többség megszűnése, a megfelelő tőkeerő elérése Gyuris Dániel szerint középtávon következhet be, amihez reális osztalékpolitika mellett külső tőke bevonására nem lesz szükség - hangsúlyozta a vezérigazgató. Hozzátette: a vártnál lényegesen jobb eredményeknek köszönhetően még a tervezett alárendelt kölcsöntőke igénybevétele is elmaradhat.

Az igazgatóság tegnap felhatalmazást kapott arra, hogy a többségi tulajdonos egyetértésével a bank alaptőkéjét megemelje. A jogosultság éves mértéke 1,5 milliárd forint, a felhatalmazás 2006. szeptember 30-áig szól.

Mára lényegében minden olyan módosítás megszületett, amely a pénzintézet privatizációjának megkezdéséhez szükséges. Ez az állami elképzelések szerint nyilvános tőkepiaci akció keretében történik majd meg. A jegyzés - figyelembe véve, hogy a tájékoztató jóváhagyására a pénzügyi felügyeletnek (PSZÁF) 30 napja van - október végén, november elején kezdődhet meg.