A pénzpiaci alapok számára az elmúlt hónap nem a legszerencsésebben alakult, hiszen a júniusi kamatemelés erőteljesen rányomta bélyegét a konstrukcióban lévő tőke alakulására. Valószínűsíthetően a gyenge múltbeli hozamadatok játszottak abban közre, hogy augusztusban is folytatódott a pénzkivonás ezekből a konstrukciókból, amelyek között néhány kivétel azért akadt. A Raiffeisen Likviditási Alap vagyona például nem mérséklődött, bár ez annak a számlájára volt írható, hogy a portfólióból fakadóan jól alakult a teljesítménye.

Míg a Raiffeisen Pénzpiaci Alap - amelynek portfóliójában rövid lejáratú állampapírok, kincstárjegyek találhatók - megsínylette az elmúlt hónapokat, addig a Raiffeisen Likviditási Alap, amely banki konstrukcióban tartja pénzét, jó hozamot ért el - magyarázta Bereczki Zoltán portfóliómenedzser. A konstrukció ugyanis meg tudta lovagolni a kamatok alakulását - tette hozzá.

Az Erste Pénzpiaci Alap annak köszönhette jó teljesítményét - s ezzel párhuzamosan bővülő vagyonát -, hogy időben kiszórták kincstárjegyeiket a portfóliójukból, s a júniusi kamatvágások idején már a bankközi piacon helyezték el az összes vagyonukat. A stratégiájuk része is volt , hogy a bankközi termékek, így a kéthetes repo, overnight kamatok felé fordultak, s erre szerencsére időben került sor - mutat rá Durucz György portfóliómenedzser.

Amíg 9 százalékos kamaton le tudja kötni pénzét a magánszemély a bankban, addig nehéz visszacsalogatni a megtakarításokat a pénzpiaci alapokba - véli Bereczki Zoltán. Erre vélhetően a kamatcsökkentési hullám elindulását követően lesz esély, bár nem kizárt, hogy a befektetők egy része már az alternatív konstrukciók - így az ingatlan-, a hazai, illetve a nemzetközi részvényalapok - felé fordul.

A kincstárjegyek hozamai mindenesetre araszolgatnak lefelé, ami egyesek szerint már azt mutatja: kezd helyreállni a rend. Így a pénzpiaci alapok is lassan kezdhetik növelni a portfóliójuk hátralévő átlagos futamidejét - magyarázzák a piaci szereplők -, hiszen egy kamatvágás eset-én - erre az év vége felé látnak esélyt a szakemberek, többségük 50-100 bázispontosat - az elmúlt hónapok "buktáiból" visszanyerhetnek valamit.