A monetáris bázis (M0) összetevői közül a forgalomban lévő készpénz változott számottevően: a napi adatokból számolt havi átlagos állomány 23,4 milliárd forinttal, 1418,6 milliárdra nőtt augusztusban - áll a Magyar Nemzeti Bank tegnap közzétett jelentésében. A bankszámlabetétek az előző hónaphoz képest 8,8 milliárddal nőttek, míg az egynapos betétek 18,1-del, 8,9 milliárdra csökkentek a havi átlagokat tekintve. Az M0 növekedési üteme a nyár utolsó hónapjában némiképp, 0,4 százalékkal lassult, az évesített rövidbázisú növekedési index 112,2 százalék volt.

A monetáris intézményeken kívüli készpénz és látra szóló betétet is magában foglaló M1 aggregátum növekedési dinamikája az előző hónaphoz képest 3,4 százalékponttal mérséklődött, az évesített index 106,7 százalék volt.

A nem pénzügyi vállalatok hitelállománya 11 milliárddal változott augusztusban, míg a betéteknél 7,4 milliárdos csökkenés volt megfigyelhető.

A háztartások hitelei esetében tovább nőtt a lakás célú kölcsönök aránya, ez a hónap végén meghaladta a 61 százalékot. E típus esetében 67, a fogyasztási hiteleknél 7,8, az egyéb kölcsönök tekintetében 4,3 milliárdos emelkedés volt megfigyelhető augusztusban. A monetáris intézmények külfölddel szembeni nettó pozíciója 120,1 milliárd forinttal romlott. A jegybank e viszonylatban meglévő nettó követelésállománya 91 milliárddal mérséklődött. (VG)