A Petrom olajipari társaság privatizációja iránt érdeklődőknek ma kell az előzetes, nem kötelező ajánlatokat benyújtani a román hatóságoknak, a jelentkezők közül a hónap végéig döntenek, kik adhatnak be kötelező pályázatot. Az olajipari nagyok és "kevésbé azok" esetleges elképzeléseiről az elmúlt hetekben több találgatás is napvilágot látott, de az 50 százalékban a BP tulajdonában lévő TNK, a harmadik legnagyobb orosz olajtársaság már szándéknyilatkozatban jelezte részvételét.

A Petrom a román piac mintegy 60 százalékát uralja. A sajtóhírek szerint 2 milliárd dollárra becsült cég 33,54 százalékát kínálják fel a folyamatban lévő ügyletben, azzal, hogy a tender győztesnek tőkeemelés révén lesz lehetősége 51 százalékos pakett megszerzésére. A pályázati feltételek szerint a jelentkezőknek bizonyítaniuk kell tapasztalatukat az olaj- és gázipari cégek működtetésében, illetve éves árbevételüknek az elmúlt három esztendőben meg kell haladnia az 1 milliárd dollárt (konzorcium esetén az összesített árbevételnek az 1,3 milliárdot).

Román illetékesek a lehetséges pályázók között a Chevron Texacót, a TotalFinaElfet, illetve a RoyalDutch/Shellt említették meg. Sajtóhírek szerint a lengyel PKN is érdeklődik a cég iránt, amely társaság a Molt is megnevezte lehetséges partnereként. Emellett az orosz Lukoil és az osztrák OMV esetleges részvétele is elképzelhető.