Kínai vegyesvállalat alakítása mellett döntött a Rába, az erről szóló szándéknyilatkozatot a Kínában tárgyaló delegáció írta alá, a szerződés pedig fél éven belül megszülethet - mondta érdeklődésünkre Deák Attila, a társaság befektetői kapcsolattartója. A célország nem jelent újdonságot, hiszen a Rába vezérigazgatója, Pintér István július 3-án meghirdetett piacfejlesztési programjában kijelentette: a meglévő piaci területek erősítése mellett Oroszországra és Kínára összpontosítanak. Hozzátette: a futóműfőegység-szállításokon túlmenően közös vállalatok és összeszerelő üzemek alapításával kíván részesedést szerezni.

A Rába kínai jelenléte 2000 őszére nyúlik vissza, ám ez akkor technikai transzferre vonatkozott. A társaság múlt év végén nyitott irodát Pekingben, és ennek segítségével kutatta fel a megfelelő partnereket. Konkrét cégekről még nem kívánt nyilatkozni Deák Attila, ám mint érdeklődésünkre elmondta: a szállítások jövőre megindulhatnak, s ez jelentősebb méreteket is ölthet. A tervek szerint Győrből szállítanák a futóművek, illetve futóműfőegységek technológiai és minőségi szempontból legigényesebb alkatrészeit, míg a szerelést, az alapanyag-igényes alkatrészek beszerzését, az egyszerűbb gépi megmunkálásokat és a termékek bővülő piacát a kínai partner biztosítja - derül ki a társaság közleményéből.

A kérdésre, miszerint a társaság árbevételében mekkora szeletet jelenthet majd Kína, Deák Attila egyelőre nem kívánt prognózisokat adni. Annyit mondott: a 2008-as pekingi olimpiára való felkészülés is hajtóerejévé vált a Kínában folyó jelentős fejlesztő beruházásoknak, többek között az infrastruktúra, a közlekedés és az áruszállítás területén. Ez pedig maga után vonja az úthálózat fejlődését, valamint a személygépkocsi- és haszonjárműipar - ezen belül is elsősorban az autóbusz- és teherautó-gyártás - rohamos bővülését. Jövőre egyébként az elemzők a kínai járműpiacon 30 százalékot meghaladó növekedésre számítanak - tér ki rá a közlemény.

Az elemzők egyelőre a konkrétumokra várnak, azaz pontosan mikor indulhatnak a szállítások, milyen bevétellel kecsegtethet ez a projekt - hangzik a megkérdezettek véleménye. Így a profit-előrejelzésekben sem számolnak vele. A Rába-részvények kurzusa egy százalékot emelkedett tegnap.