A világkínálat közel 60 százalékát adó észak-amerikai és észak-európai, azaz a Norscan-országok cellulózkészletei júliusban és augusztusban 99, illetve 25 ezer tonnával tovább duzzadtak. Kanada, USA, Svédország és Finnország augusztus végi együttes kínálata (közel 1,84 millió tonna) 28 napos átlagtermelésnek felelt meg, holott a kereslet-kínálat egyensúlya szempontjából általában a 20-22 napos tartományt tartják kívánatosnak.

A piaci várakozások szerint a cellulóz iránti kereslet az általános gazdasági helyzet javulásával erősödik az utolsó hónapokban, így a vezető európai gyártók szeptembertől új áremelést jelentettek be. (Kérdés, hogy a megnőtt kínai igény megmarad-e a drágulás után is.) A meghatározó hosszú rostú cellulózfajta, az északi fehérített fenyőcellulóz (nbsk) tonnánkénti jegyzéki ára 530 dollárra, míg a rövid rostú, Észak-Európában nyírfából készülő cellulózé (bhkp) átlag 510 dollárra nőtt. 1,7-2,3 százalékos drágulást jeleztek a tényleges forgalomban is.

Magyarországon nincs érdemi cellulózgyártás, ezért nem kedvező a száz százalékban ebből az alapanyagból dolgozó Neusiedler-Szolnok Papírgyár Rt.-nek, ha újra emelkednek a nemzetközi árak, amelyek most is lényegesen meghaladják a tavalyi szintet.

A cellulózpiac szilárdulását ugyan rendszerint követi a papíré, ám korántsem egyidejűleg, emiatt nem könnyű a feldolgozók helyzete - válaszolta a kérdésünkre Ferencz Gábor gazdasági igazgató. A társaság idei gyártási költségeit is jelentősen növelte az import év eleji erős drágulása, s beszerzési többletköltségeit a globálisan pangó papírkereslet miatt eddig nem is tudta áthárítani vevőire. Elmaradt az április közepétől tervezett mintegy 5 százalékos papíráremelés, s bizonytalan, mikor próbálkozhatnak újra.