Közeleg a cseh Unipetrol 63 százalékos állami részvénycsomagjára kiírt pályázat vége, az ajánlatokat ugyanis január 12-ig kell benyújtani az érdeklődőknek. A 17 jelentkezőből 12-t regisztráltak, ötnek pedig ki kell egészítenie pályázatát. A kandidálók között szerepel a Mol, a BorsodChem, az olasz Eni SpA, az Agip, a kazah KazMunaiGaz, a lengyel PKN Orlen, a cseh Agrofert és pénzügyi befektetőként a szlovák Penta Holding is.

Egyes vélemények szerint a pályázók vélhetően több konzorciumot alkotnak majd, főként, hogy néhányuk csak az Unipetrol egyes részei iránt érdeklődik. A PKN Orlen egyedül nyújt be ajánlatot - idézte Zbigniew Wrobelt, a társaság vezérigazgatóját a Bloomberg. Wrobel ugyanakkor hozzátette: még mindig napirenden van bizonyos partnerekkel történő együttműködés lehetősége.

A PKN tavaly novemberben szándéknyilatkozatot írt alá, hogy a korábbi sikertelen privatizáció nyertesével, a cseh Agroferttel indul az Unipetrol magánosítási tenderén. Ezt megelőzően azonban szóba került a Mol bevonásával alkotott konzorcium lehetősége is. (VG)