Az év emberének választotta az osztrák Trend magazin Andreas Treichlt, az Erste AG vezérigazgatóját - adta hírül a Portfolio.hu. Az osztrák magazin szerint a szakember "pont azt a menedzsertípust testesíti meg, amit manapság a pénzügyi piacok kívánnak: extrém mértékben nyereségorientált, kiváló kommunikációs készséggel bír a befektetők és az elemzők felé, virtuózan ápolja kapcsolatait a médiával és a politikai erőkkel, s kőkemény, ha a költségekről van szó. Nem véletlen, hogy nemrég - sikertelenül - a WestLB is hívta vezetői székébe".

A Trend indoklásában - a sikeres tőzsdei szereplésen túl - jelentős szerepet kapott a Postabank-akvizíció: a pénzintézetért folytatott versenyfutásban az Erste nemcsak legfőbb hazai riválisát, a BA-CA-t verte meg, hanem befejezte annak a stratégiának a megvalósítását, miszerint mindegyik piacán legalább 20 százalékos részesedésre tör.

A Postabank-privatizáció Magyarországon is komoly visszhangot keltett: a 101 milliárd forintos, a névértékre vetítve nagyjából ötszáz, a saját tőkéhez képest pedig 270 százalékot jelentő vételárat a piaci szereplők - legalábbis nem hivatalos nyilatkozataikban - túlzónak tartották. (Akadtak persze ellenvélemények is, amelyek a konszolidációra költött kiadásokra hivatkozva utólag kevesellték a bank állami pakettjéért kínált összeget.) Az Erste-részvény árfolyamának alakulása viszont nem igazolta a kétkedőket: a papír év végén 110 euróhoz közeli áron forgott a piacon.

Az Erste Bank Hungary és a Postabank integrációját a tervek szerint még ebben az évben végrehajtják: a folyamattal járó karcsúsítás érinti a fiókhálózatot, és az alkalmazotti létszámot is.

A Postabank tegnapi bejelentése szerint lezárult a bank részvényeinek dematerializációja: a határidőben be nem nyújtott fizikai részvények korábbi tulajdonosainak részvényesi jogai törvény erejénél fogva megszűntek, őket a továbbiakban kizárólag a be nem nyújtott részvények helyett előállított dematerializált részvények értékesítéséből befolyt vételár illeti meg.