Pontosította a Keler Rt. a BÁT - mint tulajdonos - igazgatósági határozatát az elszámolóház eredményeinek felülvizsgálatáról. Mint arról beszámoltunk, az árutőzsde vezetőtestülete arra kérte az elszámolóház felügyelőbizottságát, hogy vizsgálja meg a Keler Rt. mérlegében szereplő 844 milliárd forintos hiány indokolhatóságát (VG, április 9., 18. oldal).

A Keler múlt pénteken megjelent közleménye szerint auditált mérlegében nem hiány, hanem többlet szerepel, az adózás előtti eredmény 1,3 milliárd forint lett. Tény ugyanakkor, hogy állampapír-piaci befektetésein már vesztesége keletkezett az elszámolóháznak, ennek mértéke azonban a közleményben megjelent értékkel szemben 844 millió forintos. A pénzügyi műveletek eredményei sorban azonban a társaság mérlegében még így is 758 millió forintos többlet szerepel. A Keler Rt. képviselői ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy a kötvények tartásával a társaság a vásárláskori hozamot realizálhatja, a már megindult hozamcsökkenési folyamat pedig kifejezetten kedvező az eredmény szempontjából.

A korábbi határozatban szereplő hibát idővel a BÁT is észlelte, így pénteken helyreigazító közleményt is közreadott, a 844 milliós hiány okainak kivizsgálását azonban a tőzsde a továbbiakban is szükségesnek érzi. (LG)