Ötmillió forintra bírságolta a pénzügyi felügyelet a Kereskedelmi és Hitelbankot (K&H), mi-után a korlátozott terjedelmű átfogó vizsgálata során több szabálytalanságot is talált. A vizsgálat a bankot és a lízingcsoport tagjait érintette - mondták kérdésünkre a PSZÁF sajtóosztályán.

A felügyelet többek között - e rendelkezés visszavonásáig - arra kötelezte a bankot, hogy a tízszázalékos fizetőképességi mutatónak tegyen eleget, szemben a nyolcszázalékos minimummal. A hírek szerint a PSZÁF mindezt azzal indokolta, hogy a hiányosságok kiküszöböléséig olyan mérvű kockázatok léphetnek fel, amelyek miatt ezt szükségesnek ítélték. A PSZÁF többek között az integrált informatikai rendszer fejlesztéseinek kockázatokkal arányos bevezetésére, a korábbi rendszerekben meglévő adathibák maradéktalan kikü-szöbölésére kötelezte a hitelintézetet. A technikai pénzforgalmi számlák számának további csökkentését, továbbá a technikai pénzforgalmi számlákkal összefüggő folyamatok kontrollkörnyezetének a belső ellenőrzési szervezet általi felülvizsgálatát látta fontosnak a PSZÁF, aki egyúttal felszólította a bankot felügyeleti adatszolgáltatási kötelezettségének megbízható, pontos teljesítésére.

Emellett a követelések minősítésének felülvizsgálatára, a befektetési szolgáltatási tevékenység személyi feltételeinek biztosítására vonatkozó jogszabályi előírások betartására, a vállalatcsoport szerkezetének a felügyelet által megadott szempontok szerinti átalakítására, irányításának áttekinthetőbbé tételére szólította fel a bankot. (VG)