Pénz- és tőkepiac

Emelkedéssel zárt a BUX - Nem hatott a kamatdöntés

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 149,25 pontos, 0,73 százalékos emelkedéssel, 20.472,02 ponton zárt hétfőn.

A részvénypiac forgalma 14,2 milliárd forint volt, a vezető részvények árfolyama vegyesen változott az előző kereskedési napi záráshoz képest.

Szatmári Tamás, a Raiffeisen Bank üzletkötője elmondta, nem volt jelentős hatással a tőzsdére, hogy a monetáris tanács a kamatemelési várakozásokkal ellentétben nem változtatott a 8,50 százalékos szintjén. A bejelentést követően ugyan meglódult egy kissé a kereskedés, ám a nap végére elveszítette a lendületét, unalmas kereskedésben, nem túl jelentős forgalom mellett emelkedett kissé a BUX. A régiós és nyugat-európai börzék többsége is enyhe pluszban zárt, kivéve a lengyel tőzsdét, ahol jelentős veszteséget szenvedtek el az árfolyamok. Az amerikai piacok enyhe pluszban nyitottak, de hangulat nem nevezhető "rózsásnak" - mondta.

A Mol 695 forinttal, 3,53 százalékkal 20.400 forintra erősödött, 4,2 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP részvények ára 51 forinttal, 0,81 százalékkal 6.250 forintra csökkent, forgalmuk 6,8 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 11 forinttal, 1,48 százalékkal 734 forintra esett, forgalma 1,5 milliárd forint volt.

A Richter papírok árfolyama nem változott, 32.000 forintot ért, a részvények forgalma 1,0 milliárd forintot ért el.

Nap közben felfüggesztették a Phylaxia papírjainak kereskedését, amíg közzé nem tette társaságainak nyereség- várakozásait, illetve holdinggá alakulásának terveit. A Phylaxia Pharma részvényeit a Budapesti Értéktőzsde "B" kategóriájában jegyzik, a cég azt tervezi, hogy hamarosan kérvényezi a részvények átsorolását az "A" kategóriába. A papírok kereskedése a pénteki tőzsdenap kezdete óta szünetelt a hétfőn közölt információkra tekintettel. A kereskedés hétfőn 13.30 órakor indult újra. A papírok legutóbbi záróára 19 forint volt.

Magyar Telekom OTP Szatmári Tamás BUX phylaxia Richter
Kapcsolódó cikkek