Pénz- és tőkepiac

Nők uralják a családi kasszát - Hitelből szórjuk a pénzt

A magyar lakosság a megszorítások idején kevésbé fogta vissza fogyasztását, mint megtakarításait, vagyis akár eladósodás árán is fenntartotta korábbi életszínvonalát – írja a Figyelő.

Egy felmérés szerint mindennapjainkban a nők töltik be a családi pénzügyminiszter szerepét. A gyengébb nem a hétköznapi kiadásokról meghozott döntésekben 93 százalék erejéig képviselteti magát. Az viszont nem varrható csak az ő nyakukba, hogy a kormányzati megszorító intézkedésekre  eladósodottságunk további fokozása volt a válasz.

A magyar lakosságra nem igazán ijesztettek rá az elmúlt másfél év kormányzati kiigazításai: az emberek nem estek kétségbe, hogy képtelenek lesznek majd kigazdálkodni a hiteltörlesztéseiket. A fogyasztás visszafogása helyett a kieső jövedelmeket sokan éppen hogy hitelekkel pótolták. Így aztán az emberekben kirajzolódó pesszimista jövőkép a hitelfelvételi kedvet összességében kevésbé vetette vissza, mint a megtakarítások lendületét. Pogátsa Zoltán szociológus ennek kapcsán egy sajátos kettősségre mutat rá: míg a magyar társadalomban alapvető közgazdasági ismeretek hiányoznak, az emberek rendkívül materialista és túlélés-orientált szemléletűek.

Európai összehasonlításban is kiviláglik, hogy az anyagi értékek, a rövid távon megszerezhető javak teszik elégedetté a magyarokat, és kevésbé izgatnak bennünket a hosszabb távú célok, mint például a karrier vagy az önmegvalósítás.

kiigazítás pénzügyi kultúra
Kapcsolódó cikkek