Pénz- és tőkepiac

Amerika választ: a piacon most nincs parancsnok!

Londoni elemzések szerint a történelmi tapasztalatok alapján értékpiaci fellendülés követheti a keddi amerikai elnökválasztást, gyakorlatilag függetlenül a győztes személyétől, bár a mostani helyzetben figyelembe kell venni a várható, súlyos recessziót.

A Wells Capital Management alapkezelő vezető befektetési stratégája, Jim Paulesen azt mondta a keddi Financial Timesnak: bárki győzzön is, személye új kezdetet jelent majd, és azt, hogy újból van vezetés, egy ideje ugyanis az az érzet alakult ki a piacon, hogy "nincs parancsnok".

A londoni üzleti napilap kimutatása szerint négy évvel ezelőtt, amikor George Bush most távozó elnök legyőzte akkori demokrata ellenfelét, John Kerryt, a széles merítésű S&P-index 3,9 százalékot emelkedett abban a hónapban, és további 3,3 százalékot decemberben; ez volt a két legjobb tőzsdei hónap abban az évben.

Amikor Bill Clintont 1996. novemberben újjáválasztották, az S&P árfolyammutató abban a hónapban 7,3 százalékkal ugrott meg, ami annak az évnek a legjobb havi teljesítménye volt. Ronald Reagan elnökké választását 1980. novemberben 10,2 százalékos havi tőzsdei nyereség követte. A Capital Economics londoni gazdaságelemző cég 1960-ig visszatekintő kimutatása szerint a tőzsdék rendre jól teljesítenek az amerikai elnökválasztás napja és a választási év vége között. A cég számítása szerint a vizsgált időszakban az átlagos árfolyamnyereség a két időpont között 2,2 százalék volt, ami éves szintre kivetítve 15 százalékos erősödésnek felel meg.

A Capital Economics szerint azonban a befektetői eufória általában nem tart sokáig: 1960 óta a választási éveket követő egy évben átlagosan már csak 4,5 százalék volt a tőzsdei árfolyamnyereség. Az idei helyzetet ráadásul bonyolítja, hogy az új amerikai elnöknek a citybeli konszenzus szerint azonnal recessziós gazdasági környezetben kell kezdenie munkáját.



A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport globális makroadat-figyelő elemzéseinek múlt héten Londonban kiadott összeállítása szerint, ha a vagyonvesztés és a reálfogyasztás csökkenése a mérce, a jelenlegi amerikai visszaesés jó eséllyel nagyobb lesz, mint a II. világháború óta lezajlott tíz bármelyike. A ház azzal számol, hogy az idei negyedik negyedévben, szezonális kiigazítással, éves szintre vetítve nem kevesebb mint 4 százalékos GDP-visszaesés várható az amerikai gazdaságban, és jövőre az első negyedévben is 2 még százalékkal csökken a GDP-érték.

A JP Morgan prognózisa szerint jövőre egész évben 0,7 százalékkal esik vissza reálértéken az amerikai gazdaság összkibocsátása. Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző háza - Londonban kiadott új, novemberre szóló világgazdasági előrejelzésében jövőre 0,2 százalékos egész évi amerikai GDP-visszaesést jósolt.

Amerika S&P-index
Kapcsolódó cikkek