Pénz- és tőkepiac

Lízingpiac: az egészségügyi gép-berendezés szegmens lehet a túlélő

Aligha akad a hazai lízingpiacnak olyan szegmense, amelyet a globális pénzügyi válság ne érintene, ám az egészségügyi gép-berendezés finanszírozás terén a beruházási igény nem csappan meg a jelenlegi gazdasági helyzet ellenére sem - áll a Hypo Alpe-Adria Leasing elemzésében.

Eszerint a szektor átalakulásával több orvos az állami egészségügyi rendszeren kívül folytatja majd pályáját, melynek egyik alternatív formája a magánpraxisok számának bővülése lehet. A kórházbezárások kapcsán pedig megkérdőjelezhetetlenné vált a magánklinikák létjogosultsága, szükségessége az egészségügyi piacon- emeli ki Vilmányi Judit, a Hypo Alpe-Adria Leasing üzletág igazgatója.

Az egészségügyi ellátás eszközigénye az elmúlt évtizedek technológiai fejlődésének következtében jelentősen megnőtt, miközben a magyar eszközpark átlagos életkora igen magas, illetve elavult. Tény, hogy az új beszerzésekre az idén érdemben kihatott az ellátási struktúra tavaly megkezdődött átalakítása, hiszen egyfelől a kórház és az egészségügyi intézmények leépítése, illetve összevonása révén sok használt műszer került a piacra, másfelől ez a folyamat átmeneti bizonytalanságot okozott a beruházások terén, s ezért az intézmények sok esetben inkább a már meglévő eszközparkot igyekeztek minél tovább használni.

Magánpraxisok, magánklinikák: megnőhet az érdeklődés

A magán egészségügyi szektorban, így a magánkórházak és praxisok terén lehet elsősorban a kereslet dinamikus bővülésére számítani - állítják az elemzők. Egyrészt a szektor átalakulásával több orvos kényszerült az állami egészségügyi rendszeren kívül folytatni szakmai életútját, és ennek egyik alternatív megvalósulási formája lehet a magánpraxisok számának bővülése. Másrészt a kórházbezárások kapcsán megkérdőjelezhetetlenné vált a magánklinikák létjogosultsága, szükségessége az egészségügyi piacon.

Ezek az intézmények pedig jelentős eszközigényt generálnak, ami növekvő keresletet jelent finanszírozási oldalon is. A piac elvárásait szem előtt tartva olyan finanszírozási termékeket kínálunk, elsősorban pénzügyi lízing konstrukció formájában, az egészségügy intézményei számára, köztük magánrendelők, magánklinikák és állami - beleértve az üzemeltetésre üzleti alapon privát befektetőknek átadott - kórházak számára, mely figyelembe veszi a szektor speciális igényeit, és illeszkednek az intézmények eszközbeszerzési folyamataihoz – fogalmazott Vilmányi Judit.

Új tendenciának tekinthető, hogy az állami egészségügyi intézmények és kórházak is tulajdonosi szemléletű finanszírozási igénnyel állnak elő, s teljes beszerzésüket lízingfinanszírozással kívánják megvalósítani. A lízing, mint finanszírozási forma ugyanis sok esetben kedvezőbb feltételrendszert hordoz magában a bankhitellel szemben. Biztosítéki oldalt tekintve, mivel lízing estében maga a lízingtárgy a biztosítéki fedezet, így adott esetben nincs is szükség további biztosítékok bevonására.

A lízing kamatkondíciók tekintetében is versenyképes a beruházási hitellel, sőt a lízingcégek az alapvetően hosszabb futamidő alatt többnyire a kamaton kívül egyéb költségeket (például hitelbírálati díj, rendelkezésre tartási jutalék, folyósítási jutalék, számlavezetési költség) nem számítanak fel az ügyfeleknek. Általánosan elmondható emellett, hogy lízingügyletek esetében a döntési folyamat időigénye rövidebb, mint egy sztenderd bankhitelnél. Egyúttal az ügyleteknél elvárt önerő is alacsonyabb, ami a mai gazdasági helyzetben különösen kedvező, így ösztönzőleg hathat az ügyfelek beruházási hajlandóságára.

A konstrukciók igénybe vehetőek OEP általi finanszírozás esetén is, de természetesen nem zárjuk ki azokat az ügyfeleket sem, akik tevékenységük alapján nem esnek állami finanszírozás alá – emelték ki a Hypo Alpe-Adria lízingtársaságnál. A tapasztalatok szerint az eszközbeszerzéseknél egyre népszerűbbek az uniós források és a különböző állami kamattámogatott programok, bár a hatályos szabályozás miatt a finanszírozók ezekben az estekben kénytelenek hitelkonstrukcióval versenyezni.

Kockázatok mérséklése

A Hypo Alpe-Adria Leasing elsősorban az egészségügyi berendezések szállítóira koncentrál, a meghatározó forgalmazókat, illetve gyártókat célozza meg, mivel ebben a szegmensben az ügyféloldali megkeresés igen csekély: a forgalom 95 százalékát a szállítók generálják. Biztosítéki oldalról is lényegesek a szállítókkal meglévő kapcsolatok, hiszen sok esetben segítséget nyújtanak az esetlegesen visszavett eszközök újraértékesítésében, vagy a reális piaci érték meghatározásában.

Ezen tényezők azért is fontosak, mert érdemben mérsékelik a bizonytalansági faktorok számát, hiszen a magyar piacon a lízingkonstrukció az orvosi műszerek finanszírozásánál korántsem tekinthető klasszikus eszközfedezeti konstrukciónak, ráadásul ezek az eszközök korlátozott másodlagos piaccal rendelkeznek.

Az egészségügyi piac minden szereplője számára tud alternatív pénzügyi megoldást biztosítani a lízing, akár egyszeri beszerzésről van szó, akár a teljes eszközpark cseréjéről –emeli ki Vilmányi Judit – így széles körben tudunk reagálni a felmerülő finanszírozási igényekre.

eszközfinanszírozás hypo alpe-adria lízing
Kapcsolódó cikkek