Pénz- és tőkepiac

Cashline: nem meglepő, ha tovább "morzsolódik" a forint

Elérkezett a nap, amit a világ várt! Ma iktatják be hivatalába az Egyesült Államok új elnökét, Barack Obamát, akinek beszédét árgus szemmekkel fogja figyelni az egész világ.

Van, aki azt várja, hogy a világ minden lakójához fogja intézni szavait, mások szerint az amerikai társadalomhoz, fogyasztókhoz. Minden kimondott szónak súlya lesz, és elemzik, kritikusok ezrei fogják késibb boncolgatni az elhangzottakat – írja a Cashline mai tájékoztatójában.

Az elemző cég szerint jelentős szerep fog hárulni az új elnökre, gyors intézkedéseket kell foganatosítania, hogy kivezérelje az amerikai gazdaságát a mély gödörből. Az elmúlt napok kommentárjai szerint a gazdasági élénkítő csomag önmagában nem lesz elég, jelentős strukturális reformokat is véghez kell vinni, mert anélkül csak kidobott pénzzé degradálódhat az a többszáz milliárd dollár, amit a rendszerbe fektettek.

A gyorsjelentési szezon egyre nagyobb súllyal esik latba, ma a Johnson&Johnson és az IBM teszi közzé negyedéves számait. Az amerikai piacnyitás elitt a JNJ számait tudhatjuk meg (várt EPS: 92 cent), míg zárás után robbanhat az IBM eredménye, melytől a piac 3 dollár körüli részvényenkénti nyereséget vár.

Folytatódott a bázisugrás gyakorlatozás az ázsiai tőzsdéken, a pénzügyi szektor mélyrepülése tartotta nyomás alatt az indexeket, amit még részben tegnap a Royal Bank of Scotland 41 milliárd dolláros vesztesége indított el. Európa legnagyobb bankja, az HSBC Hong Kong-ban több, mint 6%-ot veszített értékéből.

Erősek azok az aggodalmak, amelyek a Royal Bank of Scotland teljes államosításáról szólnak, s így a félelem, hogy ez bármelyik nagybankkal megtörténhet, átterjedt az egész bankszektorra. Emellett az olaj zuhanása az energia-és nyersanyagszektorral is elbánt, a világ legnagyobb bányászati vállalata, a BHP Billiton 5%-ot esett az ausztrál kereskedésben.

Ami a hazai helyzetet illeti, a Monetáris Tanács tegnapi kamatdöntése előtt három alternatíva merült fel lehetőségként: az 50, 75, illetve 100 bázispontos enyhítés közül végül a többség az 50 bázispontos csökkentés mellett tört lándzsát.

A sajtótájékoztatón Karvalits Ferenc elmondta, hogy a hazai jelenlegi állása jól illeszkedik az MNB céljához, ami továbbra is biztosítja a lehetőségét és szükségességét a kamatcsökkentésnek. Ugyanakkor korántsem érezheti  a forint gyengülésével kapcsolatos korábban tapasztalt nyugtalanság a jegybank részéről, így nem lenne meglepő, ha tovább folytatódna a magyar fizetőeszköz folyamatos

cashline Obama Royal Bank of Scotland BHP Billiton HSBC Hong Kong Monetáris Tanács Johnson&Johnson IBM kamat
Kapcsolódó cikkek