Pénz- és tőkepiac

Török: A tulajdonosi kör átalakulása drágítja a Mol papírt

Főleg a Mol húzta fel tegnap a BUX-ot. A Budapesti Értéktőzsde első számú mutatója 15 626,36 ponton zárt, az előző napnál 0,11 százalékkal magasabban.

A részvényszekció forgalma viszonylag élénk volt: 24,8 milliárd forintos. A Mol képes volt egész nap a széllel szemben is emelkedni: 1,79 százalékos drágulást követően 14 250 forinton zárt. Érdekesség, hogy a társaság papírjainak átlagforgalma az elmúlt napokban az idei év átlagának kétszeresére emelkedett: 6 milliárd forint fölé.

A többi vezető már nem szerepelt ilyen jól: az OTP 0,38 százalékos drágulást követően 3403 forinton, míg a Magyar Telekom árfolyama 0,99 százalékos csökkenést követően 600 forinton zárt. A Richter-részvények 1,43 százalékkal értek kevesebbet a nap végére, 31 650 forintot.

Török Bálint, a Buda-Cash részvényelemzője szerint spekuláció hajthatta fel a Mol jegyzését, amely már közel két hete nem mozog együtt a régiós társaival, az osztrák OMV-vel és a lengyel PKN-nel. Sem különösebb történet, sem az iparági környezet nem indokolja a ralit, az osztrák társaság mínusz 2 százalékon állt zárás előtt, a lengyelt viszont pluszba rántotta a nap végére a tengerentúli emelkedés hatására visszakapaszkodó kőolajár.

Bár a Mol 47 százalékos tulajdonában lévő horvát Ina tegnap bejelentette, hogy koncesszióban új olajlelőhelyre bukkant Egyiptomban, Török szerint ez nem indokolja a drágulást. A szakértő inkább arra gyanakszik, hogy a magyar társaság tulajdonosi körében zajlik átrendeződés, és ez hajtja a papírokat. Mint ismeretes, a Mol részvénycserével szerzett két közel-keleti kitermelő cégben tulajdonrészt, ezért fennáll a veszélye, hogy a cserébe adott 6 százalékos saját rész a Szurgutnyeftyegaz tulajdonába kerülhet, amellyel 27 százalékra nőne az orosz befolyás a Molban.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

részvény Magyar Telekom Szurgut OTP OMV PKN olaj Mol Richter elemző Buda-Cash
Kapcsolódó cikkek