Pénz- és tőkepiac

Visszatértek a bankárjutalmak

Alig ült el a pénzügyi vihar, és a bankok máris visszatértek a csillagászati jutalmak és fizetések balvégzetű gyakorlatához.

London, New York vagy Frankfurt válság által „megtizedelt” pénzügyi negyedeiben ismét hatalmas bónuszokkal és drasztikusan megemelt fizetésekkel versengenek a jó vezető munkatársakért a hitelintézetek.

Ráadásul az adófizetők milliárdjaiból megmentett bankok sem képeznek ez alól kivételt, azzal a megszorítással, hogy a számukra tiltott milliós jutalmak helyett a fizetések akár 50 százalékos megemelésével csalogatják magukhoz a jól képzett szakembereket.

Úgy tűnik, nem sokat nyomtak a latban a vezető politikusok szinte menetrend szerinti kirohanásai, vagy a bankvezetők önmérsékletről szóló korábbi ígéretei. A Goldman Sachs például alig két hete közölte: összesen 11,4 milliárd dollárt különített a jutalmak és bérek kifizetésére.

A közfelháborodás miatt megváltozott nyilvános hangütésnek nyoma sincs a pénzintézetek tárgyaló termeiben. Ott a tőkepiaci helyzet enyhülését követően még mindig ugyanaz a rövid távú hasznot kereső, felelőtlenül kockáztató szellemiség térté vissza, amely sokak szerint az egész pénzügyi válság kirobbantásának főkolomposa – mutat rá az FAZ.
Miközben Nagy-Britanniában és számos országban is meredeken nő a munkanélküliség, a válság egyik fő epicentrumában, Londonban éppen ezzel ellentétes folyamat figyelhető meg. A Morgan McKinley tanácsadó cég becslése szerint csak májusban 20 százalékkal nőtt a meghirdetett állások száma a brit fővárosban működő bankoknál.A City-ben máris új mozaikszót találtak ki a pénzintézetek reneszánszának megjelölésére: BAB, vagyis „Bonuses Are Back” (visszatértek a jutalmak). A kódolt rövidítés jól tükrözi, hogy a régi gyakorlat újraéledése ellenére a korábbi felhőtlenséggel szemben legalább minimálisan feszélyezik az iparágban dolgozókat a válság társadalmi következményei. Már csak azért is, mert a pillanatnyi fellélegzés ellenére is komoly bizonytalanság van a levegőben, például amiatt, hogy a tömegesen munkanélkülivé váló emberek bedőlő hitelei újabb csapást jelenthetnek a pénzintézetekre nézve is. És arra is biztos sokan emlékeznek még, hogy a válság okozta taglóütés következtében a City 350 ezer pénzügyi munkahelyéből 60 ezer szűnt meg.

Ez az újfajta „visszafogottság” azonban általában kimerül abban, hogy öltöny helyett lazább ruházatban járnak dolgozni, illetve hogy az eddigi Porsche Turbo helyett „csak” egy kevésbé irritáló BMW-t vásárolnak az előkelő londoni negyedekben működő autószalonokban.

Mesés lehetőségek a mesés Keleten

A rohamosan bővülő ázsiai pénzügyi központok vonzerejével is meg kell küzdenie a jó munkaerőre vadászó londoni, New York-i vagy frankfurti bankoknak. Hong Kong mellett Szingapúr válik a bankvilág nemzetközi „nomádjainak” egyre kedveltebb célpontjává – írja a Handelsblatt. A trópusi városállamban 300 globális pénzintézet van jelen, és a politikai vezetés mindent megtesz a jól képzett külföldi – sok esetben nyugati - szakemberek átcsalogatásáért. A kevesebb mint 5 millió lakos negyede áll máshonnan érkezett elemzőkből, jogászokból vagy tanácsadókból. A kínai Hongkonggal vagy Sanghajjal szemben Szingapúr óriási előnye a politikai stabilitás. A megtépázott Londonnal és New Yorkkal szemben pedig az, hogy a szolid ügyletekre koncentráló üzletpolitikának köszönhetően szinte teljesen sértetlenül vészelte át a globális pénzügyi válságot a kis állam bankszektora. A sokak által már a jövő egyik vezető pénzügyi központjának tartott Szingapúr fejlődése megállíthatatlannak tűnik: csak a nyugati tulajdonú bankok helyi részlegei 800 milliárd dollárnyi vagyont kezelnek jelenleg, miközben tíz évvel ezelőtt ez az összeg még „csak” 90 milliárdot tett ki.Az egész szituációban az a legbizarrabb, hogy ezt a régi-új helyzetet nem kis részben maguk az államok idézte elő, jóllehet a brit, francia vagy német kabinetek folyamatos kirohanásokat intéznek az irreálisan magas jutalmakkal és fizetésekkel szemben. A sokmilliárdos bankmentő csomagok finanszírozása miatt ugyanis a költségvetések nagyarányú hitelfelvételekre kényszerülnek. Ez pedig nagy üzleti lehetőséget jelent a pénzintézetek számára, amelyek minden áron meg akarják szerezni a jó munkaerőt, hogy meglovagolhassák az új keletű konjunktúrát.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek