Pénz- és tőkepiac

A lakosság 60 százaléka egy fillért sem tud megtakarítani

A hiteltartozások megnövekedett terhei akadályozzák a lakossági megtakarítások gyarapítását a közép-európai régióban, de még a fejlettebb nyugat-európai országokban is. A magyar lakosság csaknem 60 százaléka egyetlen fillért sem tud megspórolni egy átlagos évben.

Ez derül ki az Aviva Életbiztosító által az idén készített nemzetközi kutatásból. A magyar lakosság csaknem 60 százaléka egyetlen fillért sem tud megspórolni egy átlagos évben.

Romániában és Lengyelországban ez az arány még roszszabb: 70 százalék fölötti. A cseheknél viszont – hasonlóan a fejlett nyugat-európai országokhoz – ez az arány 30 százalék alatt marad. Akik megengedhetik, hogy félretegyenek, azok között Magyarországon kiugróan magas, 80 százalék közeli azoknak az aránya, akik a jelenleginél többet már nem tudnak megtakarítani.

Az okok között előkelő helyen áll a már meglévő kölcsönök anyagi terhe. Magyarországon, Csehországban és Romániában a megkérdezettek negyede hivatkozik erre, míg Franciaországban és Olaszországban is közel egyötödük említi a korábban felvett hiteleket.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

VG-->

Románia kutatás Aviva Lengyelország hitel cseh megtakarít Közép-Európa
Kapcsolódó cikkek