Pénz- és tőkepiac

Erősödött a forint, gyengült a dollár

Erősödött a forint a vezető külföldi devizákkal szemben a mai kereskedési napon. A hazai fizetőeszköz európai közös valutával szembeni kurzusa a reggeli 269,61 forintos szint után délután négy órára egészen a 266,23-as szintig erősödött.

Elemzői vélekedések szerint a kedvező piaci hangulatnak és a jó adatoknak (japán 1,2%) köszönhetően erősödött a hazai fizetőeszköz ilyen magasságokba.

 

Kedvezően befolyásolta még a hazai fizetőeszköz kurzusát, hogy a dollár nagy veszteségeket volt kénytelen elkönyvelni. Elemzői vélekedések szerint a kedvező részvénypiaci hangulat megviselte a dollárt. Mind a vártnál kedvezőbb japán GDP, mind pedig az arany további ralija hozzájárult az optimizmushoz.

 

A jen közben gyengült, miután Japán bejelentette, hogy a közeljövÕben nem kívánja felértékelni devizáját. Délután hozták nyilvánosságra a szeptemberi amerikai kiskereskedelmi forgalmakat, amely 1,4 százalékos emelkedést mutatott szemben az 0,9 százalékos növekedést váró előrejelzéssel.

 

A forint dollárral szembeni kurzusa a reggeli 180,46-os szintről 177,76 forintra erősödött. Délután négy óra körül egy svájci frankért 176,42, száz japán jenért pedig 198,9 forintot adtak.

hazai fizetőeszköz forint GDP dollár jen szint Japán euró
Kapcsolódó cikkek